Hufvudstadsbladet

Föremål som är främmande för Iittala

Varumärket Iittala lanserar en kollektion föremål av den japanska modeskapar­en Issey Miyake. De är smånätta men känns som främmande fåglar i anslutning till Iittala. Samlingen ska bana väg för en större marknad i Japan och Asien.

-

För fyra år sedan, i början av 2012 och ungefär direkt efter att formgivare­n Harri Koskinen tillträdde som konstnärli­g chef för Iittala, fick han uppdraget att sondera möjlighete­rna till samarbete med en internatio­nellt erkänd designer.

– Valet föll ganska snabbt på Issey sey Miyake. Jag visste vad han står för, och hade dessutom kontakter i huset Miyake, säger Koskinen och ch framhåller att den finska och japanska kulturen delar värderinga­rgar kring formgivnin­g och kultur.

Samlingen Miyake x Iittala består står av mugg, fat och vas och så matchchar man med textiler som kuddfodfod­ral, löpare, bordstable­tter och väska. Textiliern­a är i linje med Iittalas alas strävan under de senaste åren, att komma ut ur köket och ta plats i andra rum i hemmet genom att brededda på urvalet.

Färgsk Färgskalan går från b blekt rosa pa pastell med föreb förebild i den skira körbärsblo­mmanbärsbl­omm till ystert g grönt med grädd gräddvitt och grått som tilllägg, och form formerna på till exem exempel fatet är fritt fly flytande asymmetri.

Föremålen ha har åtminstone till sy synes ingenting gemens gemensamt med Iittalas täml tämligen rättframma, aningen robusta och enkla formspråk och känns som främmande fåglar i konceptet Iittala. Men i stället för a att ta illa vid sig lyser Harri Koskinen upp:

– Som en främmande fågel fågel. Det begreppet beskriver exakt IittalasIi­tt önskan med satsningen, att föremålen ska väcka tankar kring och intresse för formgivnin­gens väsen och ändamål.

Koskinen en säger att kollektion­ens tema är harmoniarm­oni i hemmet och att man hoppas pas att både format och färgskala manar till ro i vardagen. Han förnekar ekar ändå inte att Iittala har stora förhoppnin­gar örhoppning­ar på att föremålen ska nå de köpstarka konsumente­rna i Asien.

– Iittala är ett gediget varumärke i Japan där vi har över femton butiker men det är klart att vi gärna stärker vår ställning ng ytterligar­e, säger han.

Produktern­a terna är till stora delar hantverk rk som tillverkas utomlands. Det är bara vasen avsedd för en blommaa som görs i Iittala i Finland. Keramikför­emål amikföremå­l som mugg, fat och en liten lykta för värmeljus färdigstäl­ls s i Asien och på förpacknin­gen på en av de mest udda föremålen – ett t snyggt vikt tygunderla­g där man ska ka lägga telefon och nycklar vid hemkomsten mkomsten – står Made in The Philippine­s.pines. Förpacknin­garna går för övrigt rigt på finska, engelska, japanska och franska.

Lanseringe­n ingen av kollektion­en Mi Miyake x Iittalaitt­ala har redan skett i bla bland annat at Stockholm, New York, Pa Paris, Amsterdam,terdam, Berlin och Taiwa wan.

Miyake är känd för sina skicklig liga plissering­ar ringar och avancerade sk skrynklor, parfymer och kläder som snarast st är dräkter med attityd tyd, snudd på avantgarde och ett all allt annat än billigt och övergåen ende mode. e.

 ??  ?? 1. STRESSA AV. Lägg telefon och nycklar på underlaget, uppmanar Iittala. En mindre version i grönt kostar 36,90 euro.
FOTO: IITTALA 2. SHOPPA LOSS. Tygkassen är djup och kanske inte så praktisk men är typisk Miyake med sina veck, för 139 euro...
1. STRESSA AV. Lägg telefon och nycklar på underlaget, uppmanar Iittala. En mindre version i grönt kostar 36,90 euro. FOTO: IITTALA 2. SHOPPA LOSS. Tygkassen är djup och kanske inte så praktisk men är typisk Miyake med sina veck, för 139 euro...
 ??  ??
 ??  ?? 5
5
 ??  ??
 ??  ?? 4
4

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland