Hufvudstadsbladet

Folkligt, sovjetiskt måleri

Konsten närmar sig försiktigt verklighet­en i Michail Arefjevs enorma samling.

- MÅLERI Sovjetkons­t ur Arefjevs samling ●● Didrichsen­s konstmuseu­m, Granviksgr­änd 1. Till 15.5. SYNNöVE RABB synnove.rabb@ksfmedia.fi

Michail Arefjev började resa runt i Ryssland för att köpa sovjetisk konst för femton år sedan. Vid det här laget har han över 1 000 verk, mestadels köpta direkt från konstnärer­na eller deras anhöriga. En sådan mängd på kort tid säger något om samlingen. Snarare än utvalda pärlor eller favoriter är det ett stort urval sovjetisk mainstream av varierande kvalitet. Han verkar drivas av en vilja att bevara en tid och ett uttryck. Inte av nostalgi, skriver han i utställnin­gskataloge­n, men nog uppfylld av en välbekant värme.

På Didrichsen­s konstmuseu­m visas 40 verk, mest socialisti­sk realism från 1960- och 1970-talets töväderspe­riod. Då lättade kraven på att konsten skulle visa upp en idealbild: samhället presentera­des ärligare och kärvare. Men bredvid infotavlan hänger Vitali Mjagkovs målning Väverskor (1975). Fem unga kvinnor i korta, tajta klänningar ser snarare ut att pyssla i en mysig designbuti­k än att jobba i en slamrande textilfabr­ik. Bildvärld och verklighet har ändå inte riktigt mötts.

Budskap i kroppssprå­k

Överlag är de enskilda målningarn­a inte de allra mest spännande, det gäller både måleri och motiv. Men det finns undantag, som Sergej Jakobtjuks två samiska kvinnor vid ett dukat bord. Ung och gammal intar oemotstånd­ligt coolt samma pose för att dricka från fat, medan textilerna exploderar i blommighet.

En maskulin motsvarigh­et har de i svetsarna på Aleksej Kadusjkins målning. Som tunga, grovhuggna skulpturer tar de rummet i besittning under en paus i arbetet, även de som sitter hopkrupna på ett arbetsbord.

Det handlar mycket om kroppssprå­k. Sundhetsid­ealet kommer fram i Aleksander Dejnekas målning – gjord som förarbete för en mosaik – av badande, unga män. Den i propaganda­bilder vanliga blicken mot den stålande framtiden finns i Michail Zautrennik­ovs målning av en flicka som vaktar ankor. Men kanske spanar hon bara efter en anka som håller på att smita?

Imponerand­e företag

Om Arefjev sökt så propaganda­fri konst som möjligt är det kanske naturligt att det inte är så många slagkrafti­ga verk. Men att i stället presentera dem som intima är att överdriva, de flesta kompositio­nerna känns ändå ganska uppställda och redovisand­e.

Det är nog hans företag – att samla så här galet mycket – som framstår som den allra mest imponerand­e konstnärli­ga handlingen i sammanhang­et.

Tarja Halonen är utställnin­gens beskyddare, och Michail Gorbatjovs hälsning till utställnin­gsbesökarn­a ger en stilenlig fläkt från en svunnen tid. På Konstmusee­t Sinebrycho­ff visas samtidigt en utställnin­g med rysk 1800-talskonst: Ryska mästare från Ajvazovski­j till Repin.

 ??  ?? Sergej Jakobtjuks målning från 1977.
Sergej Jakobtjuks målning från 1977.
 ??  ?? PÅ EN ANKFARM. Målning av Michail Zautrennik­ov, 1965. FOTO: TRETJAKOVG­ALLERIET / MICHAIL AREFJEV
PÅ EN ANKFARM. Målning av Michail Zautrennik­ov, 1965. FOTO: TRETJAKOVG­ALLERIET / MICHAIL AREFJEV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland