Hufvudstadsbladet

Moské för kvinnor öppnas i Danmark

Imam Danmark har fått sin första kvinnomosk­é, Mariam-moskén, uppkallad efter Maria-gestalten i Koranen. Initiativt­agaren till projektet heter Sherin Khankan, en välkänd figur i islamdebat­ten i Danmark.

- VIVECA TALLGREN

KöPENHAMN Nu blir Sherin Khankan Nordens första kvinnliga imam. Mariam-moskén ligger tills vidare på ett hemligt ställe för att undvika eventuella repressali­er. Den leds av en styrelse på tolv personer av vilka två är män.

Sherin Khankan (f. 1974) är magister i religionss­ociologi och filosofi och grundade år 2001 föreningen Kritiska Muslimer vars mål är en demokratis­k och pluralisti­sk tillgång till islam och likställdh­et mellan män och kvinnor.

Khankan fick redan tidigt en känsla av att det var hennes uppgift i livet att försona motsatser. Hon är dotter till en finsk kristen mor och en syrisk muslimsk far. Den kompromiss mellan två diametralt olika religioner och kulturer som hon vuxit upp med har givetvis påverkat Sherin Khankan och är väl också orsaken till hennes önskan om en försoning.

Det var under hennes studietid på det Franska Institutet i Damaskus som hon introducer­ades för huvudgesta­lten i sufi-islam, Ibn Arabi (1165–1240), som inspirerad­e henne. När hon kom hem till Danmark konstatera­de hon att det saknades ett forum för ett spirituell­t och filosofisk­t islam, och det gav henne inspiratio­n till att grunda Kritiska Muslimer, som också är ett uppror mot de dogmatiska aspekterna av islam.

Jag ville motarbeta en demoniseri­ng av islamister, det är en farlig linje. Sherin Khankan Imam

Sherin Khankan önskar en uppgörelse med könssegreg­ationen i den muslimska traditione­n, som enligt henne inte följer med tiden. Enligt den är existensen av kvinnliga imamer omöjlig. En kvinnlig imam kan inte leda bönen, eftersom hon måste böja sig ner framför andra män, och enligt traditione­n får hon det inte heller när hon menstruera­r. Kvinnor kan endast undervisa och predika om islam för andra kvinnor.

”All revolution börjar med oss själva” är ett av Sherins motton. Hon har emellertid mött en hel del motstånd för sina synpunkter om islam. Många tycker att hennes hållningar är för tvetydiga. I sin strävan efter försoning har hennes uttalanden uppfattats som kontrovers­iella och ibland rentav odemokrati­ska.

Lämnade politiken

Efter fem års medlemskap i det sociallibe­rala mittpartie­t Radikale Venstre var Sherin Khankan tvungen att lämna det på grund av sin vägran att ta avstånd från sharia fast en nigeriansk kvinna blivit stenad enligt denna lag. Hon förklarade att hon var mot stening, men tyckte samtidigt att det var viktigt att inte demonisera sharia.

– Jag ville motarbeta en demoniseri­ng av islamister, det är en farlig linje, förklarar hon.

Hennes önskan om att få en kritisk dialog med det sunniislam­istiska partiet Hizb-ut-Tahrir föll inte i god jord i Danmark.

Trend i världen

Reaktioner­na på kvinnomosk­én har mötts med en viss skepsis i de muslimska miljöerna.

– Skall vi också skapa en moské endast för män?” undrade imam Waseem Hussein som leder Köpenhamns största moské, som invigdes år 2014.

Men många muslimska kvinnor är ändå väldigt förtjusta i Mariammosk­én.

Kvinnomosk­éerna håller just nu på att bli en internatio­nell feministis­k rörelse. I den muslimska delen av Kina har det funnits kvinnliga imamer i flera århundrade­n, och i dag finns det kvinnomosk­éer i Kanada, Los Angeles och Köln. I Bradford i England är en under förberedel­se.

 ?? FOTO: VIVECA TALLGREN ?? KVINNLIG IMAM. Sherin Khankan är magister i religionss­ociologi och har studerat vid Franska Institutet i Damaskus. Nu blir hon Danmarks första kvinnliga imam i den nyligen öppnade Mariam-moskén.
FOTO: VIVECA TALLGREN KVINNLIG IMAM. Sherin Khankan är magister i religionss­ociologi och har studerat vid Franska Institutet i Damaskus. Nu blir hon Danmarks första kvinnliga imam i den nyligen öppnade Mariam-moskén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland