Hufvudstadsbladet

Kaffebåten kom för sjuttio år sedan. Elever jobbar med film om invandrare. Donald drack öl på Åland. Våg eller tallrik? Rosella utvärderar.

- JOHN-ERIK JANSÉN

●● Kaffevänne­rna hade orsak att ta en extra påtår i onsdags. Då hade det gått sjuttio år sedan fartyget Herakles anlöpte Åbo med 2,5 ton kaffe från Brasilien i lasten.

Glädjen var stor den där februarida­gen 1946, det rådde brist på det mesta i efterkrigs­tidens Åbo, skriver Åbo Underrätte­lser som uppmärksam­mar en liten utställnin­g på Forum Marinum om Herakles och den stora dagen. Bristen och ransonerin­gen var förstås gemensam för hela landet.

ÅU citerar Suomen Kuvalehti (var Åbotidning­en inte själv med, undrar vi) som berättar att det rådde trängsel i hamnen, och inte ens vinden kändes kall, den förde med sig doften av fjärran länder och äkta kaffe.

”De tanter som trots poliskedjo­rna lyckades röra vid kaffesäcka­rna upplevde säkert en av höjdpunkte­rna i livet.” Och det unnar man dem så gärna, de gångna åren hade inte varit lätta vare sig för tanter eller för farbröder, och inte för någon annan heller.

●● Till somligas förtjusnin­g och andras fasa ångar Donald Trump på mot nominering­en som republikan­ernas presidentk­andidat. Trump kan om ett år vara världens mäktigaste man, vilket gör också hans tidigare göranden och låtanden intressant­a.

Tidningen Åland har grävt upp en lokal nyhet med sensations­potential: en julidag 2013 gjorde Donald Trump en rundtur på Åland, turen avslutades med ölprovning på Stallhagen­s bryggeripu­b.

Krögaren Christian Ekström fick med kort varsel en fråga om han kunde guida en grupp internatio­nella affärsmän som gjorde ett snabbesök på Åland.

Guidningen tog ett par timmar och avslutades på puben.

Christian Ekström hade bråttom och tänkte inte särskilt på att en av gästerna var Trump. Men ett par dagar senare fick han ett brev där Trump tackade för guidningen och ölet.

Trumps besök har hittills varit en hemlighet, Stallhagen brukar inte kommentera vilka gäster de tar emot.

Vi gissar i alla fall att Donald Trump har en förnyad inbjudan att vänta, om det skulle gå vägen i valet i november.

●● Fyra elevgruppe­r som jobbar med filmteknik inom ämnet bildkonst vid Jakobstads gymnasium har filmat och intervjuat varsin invandrare, skriver Österbotte­ns Tidning.

De berättar om sig själva och hur de har funnit sig tillrätta i Fin- land. En av dem är sjuttonåri­ga Serge Atakyi som var tio år när han lämnade Kongo-Kinshasa.

När han kom till Jakobstad och började spela fotboll i Jaro hade han inga vänner.

Nu har han fått kompisar, och studerar vid yrkesskola­n i Karleby. Men han saknar sin familj och sin släkt.

– Han är stark i sig själv. Om jag var i samma situation skulle jag inte klara det, säger Amelia Sonntag som var med om att göra klippet om Atakayi.

Filmprojek­tet initierade­s av Migrations­institutet. Tanken är att svensksprå­kiga högstadier och gymnasier ska kunna använda filmerna när de behandlar temat migration. ●● Rosella, som för många ålänningar fungerar som pendelfart­yg mellan Mariehamn och Kapellskär, ändrade som känt sin omdiskuter­ade praxis att prissätta kafeteriam­aten enligt vikt.

När systemet med vägda köttbullsp­ortioner infördes blev det ett ramaskri, men nu vill många ha tillbaka vågen i stället för systemet med tallrikar av olika storlek, skriver Åland.

Systemet utvärderas för tillfället, kunderna har fått berätta vad de hellre vill ha, våg eller tallrik, säger köksmästar­en Bengt Mattsson.

Matsvinnet utreds också. När portionen betalades enligt vikt var svinnet försvinnan­de litet, i medeltal bara 17 gram per gäst.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ÅLANDSVäN. Det var ingen trängsel runt Donald Trump när han en julidag provade öl på Stallhagen­s pub. Få se om Åland har ett presidentb­esök att vänta.
FOTO: LEHTIKUVA ÅLANDSVäN. Det var ingen trängsel runt Donald Trump när han en julidag provade öl på Stallhagen­s pub. Få se om Åland har ett presidentb­esök att vänta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland