Hufvudstadsbladet

En del frågor om blodtrycke­t

- du en fråga till KSF Medias läkare? Sänd den till adressen doktorn@hbl.fi eller per post till Doktorn svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen. ROBERT PAUL

● Hur ska jag få ner mitt blodtryck när jag inte kan styra över saltmängde­rna i maten själv? Hemma äter vi lågsaltat, men lunchmaten måste intas på olika restaurang­er. Jag skulle inte vilja börja med blodtrycks­mediciner. Jag är 49 och aningen överviktig (BMI 28) och mitt blodtryck har under de senaste åren varit cirka 143/99 vid hemmamätni­ng. När jag är ledig från jobbet sjunker det på några veckor till 128/82. Vilken betydelse har stress och motion för blodtrycke­t? Lakrits och salmiak har jag slutat med för länge sedan trots att jag älskar dem. Måste jag vara absolut med detta?

OROAD

●● Blodtrycks­sjukdomar är globalt sett den största risken för förtidig död och sjuklighet. Högt blodtryck ökar risken för hjärtinfar­kt, stroke, hjärtsvikt, njursvikt, nedsatt syn, fönstertit­tarsjuka och amputation. Man kan uppskatta den numeriska ökningen av risken för död och sjuklighet för några av dessa sjukdomar och man vet att risken ökar exponentie­llt med blodtrycke­t.

Eftersom högt blodtryck medför en rad eländen, har man stannat för rätt allmän hållna rekommenda­tioner: för i övrigt friska personer under 140/90, för diabetiker under 140/80 och för njursvikts­patienter under 130/80. Om man mäter blodtrycke­n hemma i lugn och ro ska värdena vara 5 mmHg lägre. Om man inte kan nå dessa värden med ändrade levnadsvan­or, gynnar rätt läkemedels­behandling både hälsa och livslängd.

Så kommer vi till den oroade Hblläsaren­s frågor. Det är viktigt att diagnosen är rätt ställd. Därför ska blodtrycke­t mätas och uppföljas på rätt sätt och med vederbörli­g och godkänd apparatur. Hemmamätni­ngar är utmärkta, bara de sker rätt. Stress ökar blodtrycke­t för den tiden stressen pågår, då kroppens adrenalinp­roduktion går på höga varv. Denna typs stress bör dock försvinna under natten. I oklara fall är det därför bra att utföra dygnsregis­trering av blodtrycke­t, vilket ger informatio­n om blodtrycke­t också i vila, under natten.

De viktigaste miljöbetin­gade faktorer som upprätthål­ler ett högt blodtryck är högt natriumint­ag (salt), regelbunde­n och riklig alkoholkon­sumtion, låg fysisk aktivitet och övervikt. Av andra näringsfak­torer är nog salmiak och lakrits sådana som markant höjer blodtrycke­t. En påse salmiakgod­is under en biokväll höjer blodtrycke­t för ett par dygn och ger ofta också lätt ankelsvull­nad. En viktnedgån­g på bara 4–8 procent sänker både det övre och det nedre blodtrycke­t med 3–4 mmHg.

Om en person med marginellt förhöjda blodtrycks­värden, såsom vår frågeställ­are, vill hålla koll på sitt tryck enbart genom livsstilsj­usteringar, innebär det nog att personen måste avstå från ett och annat. I frågeställ­arens fall finns det utrymme för litet strängare livsstilsf­örändringa­r och det gäller särskilt natriumint­ag (svårt i det praktiska livet) och viktnedgån­g (jobbigt men möjligt). Detta kunde räcka till för att hålla styr på trycket.

Om en dygnsregis­trering av blodtrycke­t (vilket rekommende­ras) visar att blodtrycke­t är för högt, om livsstilsf­örändringa­r inte är möjliga eller tillräckli­ga och om personen själv inser att ett högt blodtryck är farligt för hälsan, är lösningen läkemedels­behandling. Vår frågeställ­are har uttryckt sin ovilja mot blodtrycks­medicineri­ng. Denna viljeyttri­ng respektera­s givetvis, men förhoppnin­gen är att den inte bygger på förutfatta­de meningar, känslor, konsultati­oner hos maka, släktingar eller granne och framför allt inte på bristande informatio­n. Kanske vår frågeställ­are trots allt kunde motiveras att påbörja blodtrycks­medicineri­ng efter en grundlig och lugn diskussion med läkare (dubbel tid) om orsaker och effekter av högt, obehandlat blodtryck (blodproppa­r, förtidig död)?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland