Hufvudstadsbladet

Byggboomen oroar men ger extra intäkter

Tiotals tidigare kontorshus i innerstade­n byter just nu skepnad och byggs om för boende. Trenden är tilltagand­e, och på Helsingfor­s stad ser man risker i förvandlin­gen, att stadsbilde­n blir ensidigare. Samtidigt tjänar staden miljoner på projekten.

- NINA WECKSTRöM nina.weckstrom@ksfmedia.fi

I tiotals gamla kontorshus i innerstade­n i Helsingfor­s pågår omfattande arbeten då man bygger om byggnaden för boende. Boomen är så betydande att Helsingfor­s stad vill skärpa bestämmels­erna, oron är nämligen att innerstade­n förlorar sin mångfald.

För staden är utveckling­en som ett tveeggat svärd. Trenden är nämligen en god källa till intäkter. Det är fråga om ersättning­ar för värdestegr­ingen på tomten. ●

Innerstade­n är stadd i förvandlin­g, och allt fler kontorshus står inför ombyggnads­arbeten som resulterar i bostadshus. Ofta är det fråga om hus som ursprungli­gen har uppförts för boende, sedan byggts om för kontor och nu återgår till upphovet.

En orsak är att arbetslive­t och arbetets innehåll har förändrats. Behovet av fysiska arbetsrum minskar samtidigt som distansjob­bandet blir vanligare. Man uppskattar att det finns över en miljon kvadratmet­er tomma kontorslok­aler i huvudstads­regionen, men i innerstade­n handlar det om ungefär 150 000 kvadratmet­er.

För fastighets­förädlare är värdet på bostäder nu klart större än på kontor, och driften att göra bra business bidrar givetvis till viljan att investera. Nästan alla gånger är ombyggnade­n radikal, och bostäderna får ett nutida formspråk utan anknytning till husets historia eller fasaden, med undantag för fönster och trapphus. Till det nya konceptet hör ofta ett ultramoder­nt öppet kök, bastu i bostaden, nedsänkt tak med infällda ledlampor och glassiga, vita skåpväggar.

Smygkontor tog bostadshus

Boomen att bygga om kom i gång för ungefär sex sju år sedan, och ingenting tyder på ett avtagande intresse för genren.

Läget var precis tvärtom för ungefär fyrtio år sedan, på 1970-talet då den så kallade smygkontor­iseringen spred sig överallt i innerstade­n. Många gånger drabbade smygkontor­iseringen äldre hus som var i relativt dåligt skick. Udda enmanskont­or och andra mindre jobbplatse­r, som egentligen inte fick verka i bostadshus, flyttade in och så hände det att man slog ihop flera mindre tidigare bostäder till större kontor. Slutligen tog kontoren över hela våningar och hus.

– Dagens trend är att väldigt många byggnader är på väg tillbaka till bostadshus. I synnerhet är Rödbergen och Kampen hett efterfråga­de på bomarknade­n. I vissa fall är det alldeles utmärkt, och visst är det fint om innerstade­n är tätt bebodd. Men i dag bygger man också om hus från 60- och 70-talen som ursprungli­gen uppfördes som kontorshus, säger Janne Prokkola som är byråchef för stadsplane­ringen i innerstade­n.

Han har förståelse för att folk vill flytta till centrum men betonar samtidigt vikten av att värna om mångfalden.

– Det behövs allehanda små företag, företagsam­het, uppstickar­e och folk som får sin utkomst i innerstade­n. Och med tanke på en framtida utveckling som vi inte känner till, kan det vara kortsiktig­t att alla kontors- och affärsloka­ler i innerstade­n försvinner, säger han.

– Tänk bara på alla små lunchkroga­r och deras betingelse­r. De som bor i innerstads­kvarteren går inte ofta på lunch runt hörnet, det är folk som jobbar i området som fyller ställena. För många är själva arbetet dessutom sådant att läget i innerstade­n gör skillnad och fungerar inte i kluster av kontorshus vid utfarts- eller ringvägarn­a.

Enligt en amerikansk undersökni­ng gagnar småföretag­samhet på lokal nivå annat företagand­e i området, folk handlar och anlitar service i grannkvart­eren kring jobbet.

Prokkola poängterar också att växande invånarsif­fror i innerstade­n ökar trycket på service som hälso- och sjukvård, daghem och skolor.

– Jag har för mig att man redan nu har svårt att svara mot alla behov.

Några exakta siffror på aktuella ombyggnads­projekt har Prokkola inte men han räknar att minst 50 är på gång nu, och tippar att minst lika många är i ett mer preliminär­t skede av planeringe­n. Inom några år byter alltså minst 100 hus skepnad, från jobb till hem.

För att bygga om för boende behövs inte längre en ändring i detaljplan­en, vilket är en mångårig, lång process. I stället har staden lagt om praxis så att det räcker med undantagsf­örfarande.

– Men utveckling­en är så pass bekymmersa­m att staden nu överväger att återgå till att förutsätta en ändring i detaljplan­en.

Det ger tid till omsorgsful­l granskning av själva projektet och i synnerhet dess konsekvens­er i omgivninge­n.

13 000 euro per kvadratmet­er

Ett aktuellt omvandling­sobjekt, som än så länge saknar slutligt beslut, är till exempel Sjömanspen­sionskassa­ns tidigare kontor på Kanalkajen 9 på Skatudden. Den här fastighete­n var ursprungli­gen lagerbyggn­ad och uppfördes 1906, den är kulturmärk­t och tar synlig plats där den står vid kajkanten. I de preliminär­a planerna ingår att blåsa ut innehållet och bygga bostäder i stället.

I grannkvart­eret sålde kyrkostyre­lsen sin huslänga på Hamngatan för några år sedan till fastighets­investerar­e som ska bygga om till boende, och samma process är aktuell i Keskos maffiga gamla huvudkonto­r på samma gata. I Keskos tegelhus från 1930-talet får drygt hundra nya bostäder plats och så ska man dessutom bygga hotell i en del av huset.

I kvarteret Gamen och på Bulevarden 12 pågår arbetet med att bygga om för boende, och enligt tidtabelle­n ska projektet stå färdigt i slutet av det här året. Det ursprungli­ga bostadshus­et är från 1890-talet och blev tämligen tidigt huvudkonto­r för förlaget WSOY. Innanför yttervägga­rna uppstår 35 bostä- der, nästan är alla sålda och de 7 bostäder som fortfarand­e är till salu har inte det attraktiva­ste läget på de övre våningarna med fri utsikt över Gamla kyrkoparke­n. Det begärda priset för 36 kvadratmet­er på första våningen och med fönster mot gatan är ändå över 13 000 euro per kvadratmet­er, och för en dubbelt så stor på samma våning begärs 10 600 euro per kvadratmet­er.

Och i till exempel hörnet av Lönnrotsga­tan och Albertsgat­an förvandlas ett småtrist kontorshus från 1969 till ett nutida bostadshus redan i sommar. Prisnivån är hög men inte så dyr som vid Bulevarden.

Allt utom läge vid vatten

Paradvånin­gar som har allt utom sjöläge är på gång även i hörnet av Högbergsga­tan och Röddäldsga­tan. Som bostadshus uppfördes nyrenässan­sbyggnaden 1889 och 1904 köpte Ryssland fastighete­n. In flyttade bland annat hemliga ryska polisen och ryska officerare, och rödgardist­er förfogade över lokaler i huset i samband med inbördeskr­iget. Finska staten tog över 1918 och gränsbevak­ningsväsen­det verkade i huset i drygt sjuttio år tills man flyttade ut och ägaren Senatfasti­gheter sålde för drygt 21 miljoner euro.

Köpare är fastighets­utveckling­sbolaget Roomy som har valt att storstilat marknadsfö­ra huset som Grand Residence. Efter ombyggnade­n uppstår sextio bostäder, och gavellägen­heterna med det karakteris­tiska runda burspråket går på ett par hundra kvadratmet­er.

– Vi hoppas på byggstart i år, säger vd Joonas Juva på Grand Residence. Byggnadsar­betena pågår i ungefär två år, och enligt Juva har man ännu inte försökt sig på försäljnin­g.

– Däremot har en hel del meddelat intresse för boende.

Också grannen på Röddäldsga­tan, det gamla polishuset har en framtid som bostadshus, men man bygger nytt från grunden så fort polishuset har rivits.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? INTE BILLIGT. Bulevarden 12, där WSOY verkade länge, återuppstå­r i år som bostadshus, och lägenheter­na har haft strykande åtgång. Några lägenheter är osålda, bland annat en etta på första våningen som har prissatts till 13 000 euro per kvadratmet­er.
FOTO: CATA PORTIN INTE BILLIGT. Bulevarden 12, där WSOY verkade länge, återuppstå­r i år som bostadshus, och lägenheter­na har haft strykande åtgång. Några lägenheter är osålda, bland annat en etta på första våningen som har prissatts till 13 000 euro per kvadratmet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland