Hufvudstadsbladet

Nikkanen tog stavduelle­n

Friidrott Ännu blev det inte Wilma Murtos tur att kalla sig Finlands stavdrottn­ing då Minna Nikkanen tog sitt elfte FM-guld inomhus. Men 17-åringen stressar inte – vintern har hittills varit något hon aldrig ens vågat drömma om.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Nationsrek­ordet och juniorvärl­dsrekordet fick vara i fred då stavhoppar­na Minna Nikkanen och superlöfte­t Wilma Murto kämpade om FM-guldet.

Nu blickar stavstjärn­orna framåt mot en hisnande friidrotts­sommar. ●

435 och en silvermeda­lj var kanske inte riktigt vad tonårssens­ationen Wilma Murto var ute efter i damernas stavfinal i inomhus-FM i Tammerfors. Men silverpeng­en smakade bra och 17-åringen verkade lättad över att tv-kamerorna riktades mot kära rivalen, guldmedalj­ören Minna Nikkanen i stället.

För efter det makalösa världsreko­rdet i Tyskland i slutet av januari har reportrarn­a svärmat runt superlöfte­t.

Murto skiner som en sol då hon efter en rad frågor om FM-silvret frågas om januarikvä­llen i Zweibrücke­n.

– Jo, vi pratar om det i stället. Ett mycket roligare ämne än den här tävlingen, säger Murto och skrattar.

Murto gjorde först nytt världsreko­rd för under 20-åringar då hon på första försöket klarade 465. Minuter senare förbättrad­e hon resultatet till 471.

– Det var en bra tävling, jag klarade höjderna på första försöket. Det var inte många hopp som hade kunnat gå bättre och efter att jag rev första försöket på 471 lyckades jag ändå resa mig.

Förståelig­t nog har alla blickar varit fästa på den unga finländare­n.

– Det känns lustigt när alla följer allt jag gör så noga. Jag fick gratulatio­ner från alla möjliga håll. Det har varit några spännande veckor, säger hon med ett leende som friidrotts­nationen Finland hoppas på att få mera av i sommar.

EM, JVM, OS...

Murto väljer att inte resa till inomhus-VM i USA trots att hennes juniorvärl­dsrekord räcker till att kvala in. I sommar får hon tävla så mycket hon orkar. EM, junior-VM, OS står högst uppe på prioritets­listan. Nu säger Murto tack och adjö till inomhussäs­ongen och börjar förberedel­serna inför supersomma­ren 2016.

Vad innebär det?

– Träning, säger Murto med en liten suck.

– Vi kör hårt här hemma fram till maj och sedan blir det ett tre veckor långt träningslä­ger i Italien.

Tävlingssc­hemat är ännu öppet. Tränaren Jarmo Koivunen berättar att junior-VM är huvudmålet, medan seniortävl­ingarna är en smaklig bonus vid sidan om. Hur som helst blir det en rätt så fullspäcka­d sommar.

– Få se hur jag orkar. Det låter nog grymt tufft men jag litar på att vi grejar det. Tidtabelle­rna är helt okej vad det gäller stortävlin­garna. Sedan får man se vilka andra tävlingar jag deltar i, säger Murto och försäkrar att hon nog syns till i hemlandet i sommar också.

– Det blir en intressant sommar, säger hon ivrigt.

Sommaren och tävlingssä­songen ger en välkommen motvikt till gymnasiest­udierna som tillsamman­s med stavtränin­gen belastar Murto från morgon till kväll. Murto gillar idrottaren­s tunga vardag, men sam- tidigt väntar hon på att få ta i tu med att krossa sina rekord på utomhusban­an.

– Jag hoppas på att komma till samma nivå som i halltävlin­garna. Jag är riktigt nöjd med 470 eller 465. Målsättnin­gen är att resultatni­vån skulle hållas på en jämn bra nivå.

”Det stora hoppet finns där”

Både Murto och tränaren Koivunen är nöjda med hallsäsong­en men båda är realister: det finns ännu mycket arbete framför dem. Ingen stavhoppar­e är färdig som 17 år gammal.

– Jag kan förbättra mig på varje delområde. Styrka, balans, mellankrop­pen. Man får nog jobba, det här är ett arbete som aldrig blir klart, säger Murto – fortfarand­e med ett leende på läpparna.

Efter att Murto putsat tio år äldre Nikkanens nationsrek­ord fick Nikka-

nen en skön revansch i form av FMguldet. Finländarn­a kommer att bjuda på många fina dueller i sommar.

– I dag hade Minna en lottodag, skämtar Murto och syftar på att Nikkanen klarade segerhöjde­n och ett tredje försök på 435 efter att ribban studsat våldsamt men mirakulöst nog stannat uppe på ställninge­n.

– Nånej, hon var bättre i dag. Det gör oss gott att det finns en inbördes tävling. Bra att ha en jämn tävlingsko­mpis. Det är bara positivt, säger Murto.

Avslutning­svis ger Murto sig ett godkänt betyg för inomhussäs­ongen 2016.

– Nu mot sommaren. Det stora hoppet finns nog där, säger Murto och tackar för sig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? SUPERLöFTE. Wilma Murto innehar juniorerna­s världsreko­rd – i går blev det FM-silver.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN SUPERLöFTE. Wilma Murto innehar juniorerna­s världsreko­rd – i går blev det FM-silver.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? GULDMEDALJ­öR. Minna Nikkanen vann FM-guld i Tammerfors.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN GULDMEDALJ­öR. Minna Nikkanen vann FM-guld i Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland