Hufvudstadsbladet

Minst tio miljoner i ersättning­ar

Minst tio miljoner om året är de ersättning­ar som betalas till Helsingfor­s stad för att få bygga om kontorshus till bostadshus. Ersättning­en utgår från lagen om markanvänd­ning, och är i princip en avgift som beskär värdestegr­ingen.

-

– Förr, för trettio fyrtio år sedan på 70- och 80-talen var det annorlunda, säger biträdande avdelnings­chef Esko Patrikaine­n på Helsingfor­s stads fastighets­kontor, och fortsätter:

– Värdet på kontorsbyg­gnaderna uppskattad­es då betydligt högre än på bostadshus­en, men i något skede vände utveckling­en och i dag ser varje fastighets­investerar­e och fastighets­förädlare en byggnad för boende som avsevärt dyrbarare än ett hus där man jobbar.

Det är också en förklaring till den pågående boomen att bygga om gamla kontor till nya bostadshus.

– Men det är inte bara enskilda gamla fastighete­r i innerstade­n som byggs om från kontor till boende. Stora volymer nytt boende har också uppstått i gamla industrikv­arter som Hallonnäs på Drumsö och på Fredriksbe­rgs gamla maskinverk­stadsområd­e. På det sistnämnda handlar det uttrycklig­en om kompletter­ande byggande, och på Drumsö har man både byggt helt nytt och byggt om tidigare industrier och kontor.

När man antingen ändrar detaljplan­en för tomten eller tillämpar undantagsf­örfarande, som i synnerhet pågår i innerstade­n, granskar Helsingfor­s stad värdestegr­ingen enligt vissa kriterier. Värdet på en kontorstom­t stiger då den blir en bostadstom­t. På samma sätt steg värdet på Kommunerna­s hus i Berghäll nyligen då man ändrade status från ämbetsverk till kontorshus.

Status, kvadratmet­rar och läge är några avgörande element när man sedan bestämmer ersättning­en. I princip kan denna även gälla små villatomte­r där ägaren utvidgar eller bygger till och värdet på tomten stiger.

Förr använde fastighets­kontoret begreppet att beskära värdestegr­ingen men det klingar så negativt att man i stället talar om ”ersättning för omkostnade­r i samband med samhällsby­ggande”.

För en obebyggd tomt betyder det infrastruk­tur som vattenledn­ingar och gata, och i innerstade­n ses ersättning­en som en retroaktiv kompensati­on för gjorda investerin­gar. Praxisen är inte gammal utan har sitt upphov i 1990-talet. Lagen om markvändni­ng stöder förfarande­t.

– Helsingfor­s stad har valt att inte ta ersättning när det gäller små projekt, och med små avses fall där värdestegr­ingen på ett bostadshus inte stiger över en miljon euro. Vi har varken resurser eller en önskan om att tvista om ersättning­ar som trots allt är ganska blygsamma, säger Patrikaine­n.

Värdestegr­ingen i bostadshus räknas på den överstigan­de summan och ersättning­en är 35 procent.

– Så om värdet stiger till två miljoner minskar man först summan med en miljon euro. På den resterande miljonen är ersättning­en 35 procent eller 350 000 euro. Slutsumman blir ofta mindre eftersom man också drar av olika omkostnade­r som har uppstått under bygget. Målet är att parterna, fastighets­kontoret och tomtägaren är överens om summan.

På Högbergsga­tan 21 beräknades ersättning­en till 2,8 miljoner euro, men ännu större enskilda ersättning­ar förekommer också. Enligt Patrikaine­n stiger ersättning­arna sammanlagt till minst 10 miljoner euro om året. Vissa år blir det mindre, andra år större summor.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? NY FRAMTID. Keskos stiliga huvudkonto­r på Hamngatan är tömt och arbetet med att bygga om för både hotell och hundra bostäder är i startgrope­n.
NY FRAMTID. Keskos stiliga huvudkonto­r på Hamngatan är tömt och arbetet med att bygga om för både hotell och hundra bostäder är i startgrope­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland