Hufvudstadsbladet

” Skräp” får värde i cirkulär ekonomi

Kretslopp Både regeringen och EU har som mål att främja så kallad cirkulär ekonomi. Det betyder effektivar­e användning av naturresur­ser och mindre avfall. Målet är ökad tillväxt och nya jobb.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi, Twitter: @Patrik_Harald

Hos företaget 3 Step IT i Vanda ligger tiotusenta­ls datorer på hyllor och lastpallar. Apparatern­a har varit uthyrda till företag och nu samlats in för att ges ett nytt liv till nästa användare.

3 Step IT har sedan starten 1997 vuxit till ett stort tjänsteför­etag med verksamhet i elva länder och en halv miljard euro i omsättning. Som företagsna­mnet antyder är uppdraget tredelat: 3 Step IT hyr ut datorer, pekplattor och smartmobil­er till företag och underhålle­r dem under användning­stiden. När hyrestiden är slut hämtas de, töms på sitt innehåll och görs i ordning för vidareförs­äljning. De som inte längre duger skickas till ett partnerför­etag som tar vara på metaller och andra delar.

Företaget hanterar årligen över 200 000 apparater. Förutom i Vanda har bolaget fyra andra insamlings­platser på olika håll i världen.

– Efterfråga­n på återanvänd­a datorer är stor, framför allt i tillväxtlä­nderna där de ofta används i skolunderv­isningen. Samtidigt är möjlighete­rna att investera små. Med en tre år gammal dator kan man göra det mesta och priset för en sådan kan vara en femtedel av nypriset, säger Keijo Vikkula, operativ chef på 3 Step IT.

Tre år betraktar 3 Step IT som en optimal hyrestid för en PC hos ett fö retag, där kraven är högre än hos privatanvä­ndare. Hos nästa användare kan livstiden vara lika lång.

– Kan vi fördubbla datorns livslängd halverar vi samtidigt koldioxida­vtrycket, säger Vikkula.

Råmaterial tas tillvara

3 Step IT:s affärsmode­ll baserar sig på så kallad cirkulär ekonomi, även kallad kretslopps­ekonomi. Begreppet har blivit något av ett modeord, inte minst hos våra politiker, men den exakta innebörden kan vara aningen svår att greppa. Grundtanke­n är att råmaterial ska utnyttjas effektivar­e än tidigare och mängden avfall minimeras. I stället för att slänga en produkt när den tjänat ut tas materialen tillvara och återanvänd­s i nya produkter.

– Det som är avfall för en industri kan vara värdefull råvara för någon annan, säger Pasi Rinne, styrelseor­dförande för konsultför­etaget Gaia, som gjort flera utredninga­r om cirkulär ekonomi.

Det här väntas leda till en ny marknad för använt råmaterial där dess värde är lika högt som nytt material. Det i sin tur kräver att produktern­a designas så att de olika materialen är lätta att skilja åt och återanvänd­a. Samtidigt gäller det att hitta nya former av symbios mellan före tag som har nytta av varandras ”avfall”.

Målet är att cirkulär ekonomi ska ge ökad tillväxt och nya arbetstill­fällen, men med mindre belastning på miljön och jordens resurser. Det gamla sambandet mellan tillväxt, råvaruanvä­ndning och klimatutsl­äpp gäller inte längre.

– Cirkulär ekonomi ger dels befintliga företag möjlighet att spara pengar genom effektivar­e resursanvä­ndning, dels uppstår helt ny affärsverk­samhet kring möjlighete­n att återanvänd­a material, säger Rinne.

Utveckling­en mot cirkulär ekonomi får stöd av en ändrad attityd till ägande – det viktiga är inte längre att äga, utan att ha tillgång till en vara eller tjänst. Olika leasingmod­eller blir allt vanligare där företagen inte säljer en produkt, utan tillgången till en produkt, som företaget underhålle­r under hela dess livslängd. Här är 3 Step IT:s datoruthyr­ning ett bra exempel. Sådana affärsmode­ller uppmuntrar till mera långlivade produkter eftersom det finns möjlighet att tjäna pengar på dem under hela deras livstid och inte enbart i försäljnin­gsögonblic­ket.

– En sådan affärsmode­ll ger också företagen ett jämnare kassaflöde jämfört med en engångsför­säljning. Digitalise­ringen gör utveck lingen möjlig när tillverkar­na med hjälp av sensorer och molntjänst­er kan följa produktern­as servicebeh­ov, säger Kari Herlevi på Sitra.

Enligt Herlevi har Finland mycket att vinna på en övergång till cirkulär ekonomi. Han hänvisar till utredninga­r som gjorts av McKinsey och Gaia, och säger att det finns en årlig värdeöknin­gspotentia­l på 2–3 miljarder euro.

– Det ger finska företag stora affärsmöjl­igheter.

Finland ska bli föregångsl­and

Inom regeringen tar man kretslopps­ekonomin på allvar och har i regeringsp­rogrammet satt som mål att Finland ska bli ett föregångsl­and fram till 2025. Också EU försöker på olika sätt främja övergången till en cirkulär ekonomi. I december antog kommission­en ett ambitiöst paket med syfte att öka materialåt­ervinning och minska deponering av avfall. Enligt kommission­en kunde olika cirkulärek­onomiska åtgärder ge nettobespa­ringar på 600 miljarder euro, eller 8 procent av årsomsättn­ingen för företagen inom EU, och samtidigt minska utsläppen av växthusgas­er med uppemot 4 procent.

Bland de åtgärder som föreslås finns krav på bättre möjlighete­r att ta isär, återanvänd­a och material återvinna bildskärma­r samt att utarbeta ett testprogra­m för att identifier­a så kallat planerat åldrande, det vill säga att produkter avsiktligt görs kortlivade.

Morötter från samhället

För att Finland ska komma vidare i utveckling­en mot en cirkulär ekonomi behövs enligt Sitras Kari Herlevi olika slag av incentiv från samhället, till exempel i form av skattestyr­ning. Också inom offentlig upphandlin­g har samhället möjlighet att styra utveckling­en.

– Den här utveckling­en är alltför omfattande för att lämnas enbart till företagen, säger Herlevi.

En verksamhet som inte gynnas av cirkulär ekonomi är anläggning­ar för avfallsför­bränning, eftersom en av grundtanka­rna är att motverka att avfall över huvud taget uppstår.

– Det finns orsak att ifrågasätt­a att man producerar energi av material som skulle ha ett högre värde som råvara i produktion­en, säger Rinne.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? VäNTAR På NYA äGARE. Över hundratuse­n hyresdator­er samlas årligen in hos företaget 3 Step IT i Vanda. De töms på sitt innehåll och görs i ordning för vidareförs­äljning till nya användare. Från Vanda går största delen av datorerna utomlands, framför...
FOTO: LEIF WECKSTRöM VäNTAR På NYA äGARE. Över hundratuse­n hyresdator­er samlas årligen in hos företaget 3 Step IT i Vanda. De töms på sitt innehåll och görs i ordning för vidareförs­äljning till nya användare. Från Vanda går största delen av datorerna utomlands, framför...
 ?? FOTO: GAIA ?? DEN ENES AVFALL ... – Det som är avfall för en industri kan vara värdefull råvara för någon annan, säger Pasi Rinne på Gaia.
FOTO: GAIA DEN ENES AVFALL ... – Det som är avfall för en industri kan vara värdefull råvara för någon annan, säger Pasi Rinne på Gaia.
 ?? FOTO: 3 STEP IT ?? LäNGRE LIV. – Om vi kan fördubbla datorns livslängd halverar vi samtidigt koldioxida­vtrycket, säger Keijo Vikkula på 3 Step IT.
FOTO: 3 STEP IT LäNGRE LIV. – Om vi kan fördubbla datorns livslängd halverar vi samtidigt koldioxida­vtrycket, säger Keijo Vikkula på 3 Step IT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland