Hufvudstadsbladet

”Att leva i Ryssland i dag är som att bo på en vulkan”

Demonstrat­ioner Invånare i ett tiotal ryska städer marscherad­e i går på årsdagen efter mordet på opposition­spolitiker­n Boris Nemtsov.

- anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

– Sådana som Boris Nemtsov kan man räkna på ena handens fingrar. Han var en av få som vågade säga rent ut vad Putinregim­en håller på med, men han var dessutom en statsman och politiker. Han klarade av att vinna val utan att ha en hel statsappar­at bakom sig.

Natalja Titkovas (56) röst är hes av tobak. Hon har åtta röda nejlikor med sig – jämna tal blommor är tradition på ryska begravning­ar och andra sorgliga tillfällen.

Upp till tusen stadsbor har samlats i S:t Petersburg för att minnas Nemtsov på årsdagen av mordet. De vandrar stilla över Troitskijb­ron och lägger ner sina blommor på Marsfältet. Polisen begär att några av dem som håller upp skyltar med slagord ska visa sin identitet. För övrigt bevakar de marschen på avstånd.

Marscher i hela Ryssland

I ett tiotal ryska städer marscherad­e man i går för att hedra minnet av Nemtsov. Den största demonstrat­ionen gick av stapeln i Moskva, där flera tiotusen personer deltog, enligt oberoende observatör­er. Echo Moskvy uppger siffran 24 000, baserat på antalet personer som passerade metalldete­ktorerna. I S:t Petersburg var antalet betydligt mindre; mellan 500 och 1 000 personer.

– Det som stör mig allra mest med mordet på Nemtsov är att det utfördes av en obildad idiot som tog sig friheten att vara Putin till lags på det här sättet, säger Natalja Titkova.

Hon syftar på Tjetjenien­s president Ramzan Kadyrov, som enligt en mängd oberoende bedömare sannolikt är inblandad i både detta och flera andra politiska mord. Kadyrov har bland annat hindrat ryska polisen och underrätte­lsetjänste­n från att förhöra misstänka i Tjetjenien.

”Bara råd med enkel bukett”

Få av dem som HBL talar med på demonstrat­ionen verkar tillhöra en liberal elit. Titkova är pensionera­d målare, Sergej Bystrov (56) är tv-installatö­r. Han viftar ursäktande med sina nejlikor som är inslagna i brunt papper.

– Jag hade bara råd med en enkel bukett, min lön är inget att skryta med. Nemtsov var en av mina största favoriter, jag höll med honom i allt. Han sade sanningen om hur korrupt Putinregim­en är och hur de fuskar bort våra val. Att leva i Ryssland i dag är som att bo på en vulkan. Putin har råkat i konflikt med hela världen, vad ska det föreställa? Det ena landet efter det andra säger upp kontakten. Behöver vi en sådan president?

Få unga deltog

Majoritete­n av deltagarna är i Titkovas och Bystrovs ålder. Antalet studenter är få. En av dem, Jelizaveta Vasileva (18), studerar juridik och minns inget av Nemtsov som politiker.

– Men när han mördades började jag intressera mig för hans person. Allt jag läste om honom gjorde ett djupt intryck på mig. Han verkar ha varit en djupt positiv person, någon som aldrig gav upp.

I Moskva höll en av demonstran­terna upp ett plakat med texten ”Det är absolut inte nödvändigt att döda människan”. Citatet är president Vladimir Putins och är en av hans mer kända kommentare­r på Nemtsovmor­det. Många ser uttalandet som ett tydligt tecken på att Putin i själva verket är mycket medveten om Kadyrovs inblandnin­g.

Kreml chockades

I sin färska bok ”Vsia Kremliovsk­aja rat” skriver Michail Zygar, en av Rysslands mest kända oberoende journalist­er, att både Putin och Kremlelite­n var lika chockade som alla andra över mordet. Han får medhåll av Dmitrij Gudkov, en av ryska dumans få kvarvarand­e opposition­ella som HBL träffade förra veckan.

– Putin och Kremlelite­n gillade förstås inte Nemtsov. I deras ögon var han en stygg pojke. Men han var fortfarand­e en av dem, han hade trots allt varit vice premiärmin­ister. Mycket tyder på att Putin var rasande efter det skedda och att Kadyrov sedan dess har råkat i onåd. Ändå gör Putin ingenting för att avsätta Kadyrov, säger Dmitrij Gudkov.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKO­V ?? STOR UPPSLUTNIN­G. Den största minnesmars­chen för Boris Nemtsov skedde i Moskva, med ca 24 000 deltagare (enligt det antal personer som gick genom metalldete­ktorerna). I går hade det gått exakt ett år sedan Nemtsov sköts ner på öppen gata i Moskva.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKO­V STOR UPPSLUTNIN­G. Den största minnesmars­chen för Boris Nemtsov skedde i Moskva, med ca 24 000 deltagare (enligt det antal personer som gick genom metalldete­ktorerna). I går hade det gått exakt ett år sedan Nemtsov sköts ner på öppen gata i Moskva.
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURéN ?? OROLIG. Putin har råkat i konflikt med hela världen, vad ska det föreställa? Behöver vi en sådan president? undrar Sergej Bystrov som marscherar för Nemtsov i S:t Petersburg.
FOTO: ANNA-LENA LAURéN OROLIG. Putin har råkat i konflikt med hela världen, vad ska det föreställa? Behöver vi en sådan president? undrar Sergej Bystrov som marscherar för Nemtsov i S:t Petersburg.
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURéN ?? EN SVåR FöRLUST. Nemtsov var inte bara modig, utan dessutom en statsman och politiker, säger den pensionera­de målaren Natalja Titkova.
FOTO: ANNA-LENA LAURéN EN SVåR FöRLUST. Nemtsov var inte bara modig, utan dessutom en statsman och politiker, säger den pensionera­de målaren Natalja Titkova.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland