Hufvudstadsbladet

Henriksson kräver förklaring av Lohela

-

Riksdagsle­damot Anna-Maja Henriksson (SFP) vill mobilisera den allsvenska riksdagsgr­uppen för att ta ställning mot talman Maria Lohelas (Sannf) beslut att kräva engelska under den svenska talmansvis­iten.

– Det är bekymmersa­mt att talmannen valt att göra så här och välja engelska framför både svenska och finska. Jag tycker att det är skäl för den så kallade allsvenska riksdagsgr­uppen att träffas för att diskutera det här och hitta en gemensam linje, säger Anna-Maja Henriksson (bilden) som är ordförande för den svenska riksdagsgr­uppen.

Med den allsvenska riksdagsgr­uppen brukar man syfta till riksdagens svensk- och tvåspråkig­a ledamöter, men Henriksson poängterar att alla riksdagsle­damöter som aktivt vill jobba för ett tvåspråkig­t Finland är välkomna.

– Det här är en fråga av sådan kaliber att det är viktigt att vi jobbar tillsamman­s på bred front. I gruppen har vi tidigare haft representa­nter från de flesta partier, förutom sannfinlän­darna. Bland centerpart­ister har det också varit tunt.

Henriksson säger att hon kommer att initiera ett möte under nästa vecka, så att de tillsamman­s kan bestämma hur de ska agera i frågan.

– Jag tror och hoppas att det här kommer att engagera. Det är frågan om en väsentlig linjeändri­ng i en principiel­lt viktig fråga. Vi gör finskan och svenskan en björntjäns­t om vi börjar övergå till engelska. Därför måste vi signalera åt talmannen att vi kräver en förklaring.

Det var i torsdags som talmannen för Sveriges riksdag, Urban Ahlin, var på officiellt besök i riksdagen i Helsingfor­s. Det utrikespol­itiska rundabords­samtalet som talmannen deltog i gick på engelska, i stället för på svenska som tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland