Hufvudstadsbladet

Endast turbiljett för Mörö

Friidrott Den kyliga sommaren och skadeprobl­em stoppade Oskari Mörö i fjol. Succésäson­gen 2014 följdes upp av ett bottennapp. I sommar ska åtminstone inte kalla träningsfö­rhållanden störa löparlöfte­t.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Oskari Mörö satte finskt rekord på 400 m häck och gick sensatione­llt till EM-final i Zürich 2014. Säsongen 2015 stördes först av det kyliga vädret här hemma i Finland och förstördes slutligen på grund av höftproble­m.

Efter förra säsongen medgav Mörö att han på sommaren borde ha åkt på ett träningslä­ger i bättre förhålland­en.

– Nu har jag reserverat endast en turbiljett då jag flyger i väg söderut på vårens träningslä­ger. Jag kommer inte tillbaka förrän det är varmt. Det kan hända att jag stannar i Mellaneuro­pa och tävlar där. Givetvis kan det ju hända att vädret här hemma är varmt och då kommer jag att tävla i Finland också, säger Mörö som vann banvarvet i FM i överlägsen stil.

Mörö är ingen vanlig syn i Finland under vintermåna­derna. Efter årsskiftet bar det av till Sydafrika och om en vecka flyger han ner till Afrika igen. Den första sejouren blev sex veckor, nästa blir fyra. Han återvänder till Finland i början av april, sedan tar han ett flyg till Spanien och stannar där en obestämd tid.

Före tidtabelle­n

Vintern har mestadels handlat om rehabträni­ng för Mörös del. Inte all- tid kul, men då man gör det bra betalar det sig tillbaka. Och det har det gjort, berättar 23-åringen.

– Lägret i Sydafrika var jättebra. Jag är i förvånansv­ärt färdigt skick. Vid årsskiftet trodde jag att jag absolut inte kan tävla vid det här skedet av säsongen.

Det blev en hel del muskelförs­tärkande träning med fokus på höften och mellankrop­pen. Årets första häcklöpnin­gsträninga­r stod också på schemat.

– Allt jag gjorde på lägret kommer att synas när jag är i full form. Jag tränade med 84 centimeter höga häckar i stället för med 91 centimeter höga men det kändes bra. Det blir ett par tävlingar under nästa resa till Sydafrika, kanske till och med häcktävlin­gar och inte släta som jag först planerat, säger Mörö.

Inomhussäs­ongen tog alltså slut knappa 48 sekunder efter att den började. Nu börjar förberedel­serna inför supersomma­ren med EM och OS inprickade i kalendern.

– Givetvis är Rio större, men Amsterdam är en riktigt bra mellanetap­p. I EM har jag en realistisk chans att tävla om topplaceri­ngar om förberedel­serna fortsättni­ngsvis går bra. I OS blir det spännande att se hur långt formen bär mig. Jag hoppas att jag kommer under kvalgränse­n i god tid och att sommarens bästa tid sedan kommer i OS.

Mörös finska rekord är 49,08. OSgränsen är 49,40.

 ?? Foto: LeHtikuva/kaLLe Parkkinen ?? Oskari Mörö har lämnat skadorna bakom sig och ser nu fram emot en spännande sommar.
Foto: LeHtikuva/kaLLe Parkkinen Oskari Mörö har lämnat skadorna bakom sig och ser nu fram emot en spännande sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland