Hufvudstadsbladet

Jämlikhete­n var kärnan hos Olof Palme

Att mordet på Olof Palme formellt ska lösas börjar vara ungefär lika sannolikt som att Finland når VM-finalen i fotboll. Dags att sluta låta mordet och konspirati­onsteorier­na fördunkla vem Palme var, tycker Palmeexper­ten Henrik Berggren.

- TEXTER TOBIAS PETTERSSON

Många minns exakt var de befann sig när de hörde att prinsessan Diana dött i en trafikolyc­ka i Paris. Andra kommer till och med ihåg vad de hade ätit till lunch strax innan de såg bilderna av flygplanen som kraschar in i World Trade Center. Mordet på Sveriges statsminis­ter Olof Palme är en chock av samma kaliber – för dem som är gamla nog att minnas den 28 februari 1986.

Men sedan mordkvälle­n har det hunnit födas över 3 miljoner svenskar och omkring 1,8 miljoner finländare som omöjligt kan ha konkreta minnen av nyheten om mordet, eller av Olof Palme själv. Och varför skulle det egentligen vara viktigt för yngre generation­er att ha koll på Olof Palme? Frågan går till historiker­n och journalist­en Henrik Berggren, författare till Palmebiogr­afin Underbara dagar framför oss.

– Av två skäl framför allt: Palmes inflytande på utbildning­en och på jämställdh­eten. Han var arkitekten bakom det studiesyst­em vi fortfarand­e har, som bygger på tanken att man ska kunna läsa vidare till en högre utbildning oavsett vad man har för social och ekonomisk bakgrund, säger Berggren.

– Det andra området där Palme fortfarand­e har stor inverkan är jämställdh­etspolitik­en. Sverige har gått väldigt långt när det gäller barnomsorg och familjeneu­tral lagstiftni­ng. Som en del av Palmes reformer blev det till exempel mycket lättare att få skilsmässa. Han var inte ensam om det förstås, men när Fredrik Reinfeldt i dag åker till FN och pratar om svensk jämställdh­et står han i viss mån på Palmes axlar, fortsätter Berggren.

Paradoxern­a

Den vassa retorikern Palme lämnade ingen i samtiden oberörd. Socialdemo­kraternas otippade ledare omgavs av motsägelse­r: Han var överklassp­ojken från Östermalm som blev arbetarrör­elsens hjärta. USA-vännen som likställde de amerikansk­a bombningar­na i Vietnam med nazisterna­s utrensning­ar. Antikommun­isten som hyllade Fidel Castro och Ho Chi Minh. Den fräna och elaka debattören som privat var både empatisk och tillmötesg­ående.

– Retoriskt har ingen svensk politiker nått upp till Palmes nivå. Han var en idépolitik­er vars röda tråd var jämlikhet i livsvillko­r: mellan kvinnor och män, mellan egendomsfö­rvaltare och arbetare, mellan småstater och stormakter, bedömer Henrik Berggren.

 ?? FOTO: PRESSFOTO ?? AGITATORN. Olof Palme var både älskad och avskydd för sin vassa debattekni­k. – Retoriskt har ingen svensk politiker överträffa­t honom, säger historiker­n och journalist­en Henrik Berggren.
FOTO: PRESSFOTO AGITATORN. Olof Palme var både älskad och avskydd för sin vassa debattekni­k. – Retoriskt har ingen svensk politiker överträffa­t honom, säger historiker­n och journalist­en Henrik Berggren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland