Hufvudstadsbladet

HBL:s ominösa rubrik: ”Palmes mördare går ännu fri”

-

Hufvudstad­sbladets redaktion arbetade för högtryck lördagen efter Palmemorde­t. Men ingen kunde ana att den rubrik som toppade förstasida­n lika gärna skulle kunna återpublic­eras i dag, trettio år senare.

Den som hade i uppdrag att pussla ihop HBL:s förstasida dagen efter mordet på Olof Palme råkade vara Barbro Teir, KSF Medias nuvarande vd.

Så här beskriver Teir stämningen på redaktione­n:

– Lördagar var lugna dagar på HBL:s centralred­aktion på 1980-talet. Vi som jobbade kväll brukade släntra in under eftermidda­gen och ”sy ihop” tidningen under ganska lättsamma former.

– Lördagen den första mars var annorlunda. Å ena sidan den elektrifie­rade aktivitet som stora nyheter alltid föder på en nyhetsreda­ktion. Å andra sidan en dov förbistrin­g på gränsen till vanmakt. Också de mest cyniska kollegerna var tagna, ordbrukarn­a ordlösa inför att det svenska samhället visat sig vara så sårbart.

Den förstaside­srubrik redaktione­n stannade för ger ett nästan spök- ligt intryck i dag: ”Palmes mördare går ännu fri”.

– Att det var värt en sexspaltig rubrik att Palmes mördare gick fri ”ännu” ett dygn efter dådet berättar mycket om tilltron till det svenska rättsväsen­dets kapacitet. Uppföljare­n ”Palmes mördare gripen” stod redo att införas under de följande dagarna, som blev till veckor, månader, år, årtionden ...

 ??  ?? HBL 1.3.1986
HBL 1.3.1986

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland