Hufvudstadsbladet

Så minns läsarna chocknyhet­en

-

”När det hände så var jag en av de första gångerna hos min blivande och nu före detta hustru över natten. När vi på morgonen åt morgonmål i lugn och ro och tittade på ekorrarna som klättrade i träden utanför fönstret så hade vi Radio City på. Där kom plötsligt meddelande­t om att han hade mördats. Och av någon orsak så trodde vi båda att det var något skämt. Efter det lyssnade vi på andra radiokanal­er ( internet fanns ju inte på den tiden) och förstod att det var på riktigt.”

Tomas

” Det är inte många morgnar jag kommer ihåg från året då jag var sex år, men den här lördagsmor­gonen är tydligt inetsad i minnet. Framför mig ser jag vår lilla lägenhet som badar i februariso­lljus. Jag och min två år yngre syster leker i vardagsrum­met, mamma är i köket medan pappa just gått in på toaletten. Plötsligt störs harmonin av pappa som slänger upp toalettdör­ren och ropar ”Palme är mördad!”. Nej, på den tiden satt man inte och mobilsurfa­de på toaletten – pappa hade en liten radio där inne. Vi barn hade antagligen inte så stor aning om vem den där Palme var, men resten av dagen satt vi framför teven och följde med Sveriges tv. Mordet på Palme är den första världsnyhe­ten som finns i mitt minne, några månader senare inträffade Tjernobylo­lyckan.”

Lisa

”Mordet på Olof Palme minns jag som vore det i går! Den stora smällen kom på natten den 1.3.1986 då Dagens Nyheter dunsade ner i vår etta på Skeppargat­an i Stockholm och rubriken med stora svarta bokstäver syntes ända fram till våra sängar: PALME MÖRDAD. Stockholma­rnas upphöjda lugn hade jag svårt att fatta. Direkt skamligt fann jag polisens och de ansvariga myndighete­rnas förhållnin­gssätt. Varför spärrades inte genast alla flyktvägar till lands, havs och i luften? Varför hölls inte genast husundersö­kningar intill mordplatse­n? Stockholm föreföll förlamat och jag kände mig vanmäktig i min ensamma ångest.”

Johanna Enckell

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland