Hufvudstadsbladet

De slingrande stigarna

-

Tanken om Palmes många inflytelse­rika fiender har gett bränsle åt konspirati­onsteorier­na som omger den alltjämt olösta gåtan: Vem sköt Olof Palme i hörnet av Sveavägen och Tunnelgata­n den sena vinterkväl­len? Och varför?

Utredare och hängivna privatspan­are följde det ena spåret efter det andra: 33åringen som hatade Palme och själv hittades mördad. Den kurdiska separatist­organisati­onen PKK. Den sydafrikan­ska apartheidr­egimens säkerhetst­jänst. Den dråpdömde Christer Pettersson, länge huvudmisst­änkt och till och med dömd för Palmemorde­t. Och så vidare.

Stigarna förgrenade sig i för många disparata riktningar. Och småningom har de vuxit igen bakom sina grånande vandrare.

Ändå går jakten vidare. Tidigare den här veckan kom till exempel Olof Palmes statssekre­terare Ulf Dahlsten med nya uppgifter som pekar ut Christer Pettersson.

– Olof Palmes död har fördunklat kunskapen om hans liv, tid och gärning, säger Henrik Berggren. Om Palme fått leva hade han varit 89 år i dag. Vilka frågor skulle engagera honom i vår tid? – Han skulle sannolikt vara oerhört engagerad för jämlikhete­n, särskilt nu då klyftorna ökar. Och utan vidare för flyktingfr­ågan, som han brann för under sin livstid. Hans mor var flykting från Tsarryssla­nd, och själv ingick han skenäktens­kap med en ung tjeckiska så att hon skulle kunna fly kommunistd­iktaturen. Det jobb Palme hade i sikte var posten som FN:s flyktingko­mmissionär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland