Hufvudstadsbladet

Kolonialka­mpen

-

I kalla krigets polarisera­de rävspel engagerade sig Palme tidigt för befrielsek­ampen i tredje världen. Kolonialis­men var ett rött skynke för honom – kommunisme­n likaså. I vakuumet däremellan såg han en chans för den svenska neutralite­tsmodellen.

– Det bottnade i hans upplevelse­r inom den internatio­nella studentrör­elsen. Palme insåg att för människor från många afrikanska och asiatiska länder var kolonialis­mens utsugande mekanismer mycket värre än kommunisme­n. För att kunna vinna tredje världen från kommunisme­n måste västländer­na göra upp med kolonialis­men och erbjuda någonting annat.

Här kom den svenska neutralite­ten in i bilden, trots det skamfilade rykte själva ordet neutralite­t fått under andra världskrig­et: en synonym för undfallenh­et gentemot Nazityskla­nd.

Palme kom med ett nytt budskap. Neutralite­t handlade inte om att klara sitt eget skinn, utan om att stödja utveckling­sländer i kläm mellan kommunisme­n och västmakter­na. En hjärtefråg­a för Olof Palme blev till exempel att motarbeta apartheidr­egimen i Sydafrika.

– Som statsminis­ter bedrev Palme en expansiv utrikespol­itik av ett slag som Sverige varken haft före eller efter. Det fanns ett utrymme för Sverige att genom sin neutralite­t spela en större politisk roll än vad landets resurser egentligen ger möjlighet till. Man hittar liknande tankar hos Dag Hammarskjö­ld (FN:s generalsek­reterare 1953–61), säger Berggren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland