Hufvudstadsbladet

Agitatorn

-

Palmes fräna och polemiska stil gav honom fiender till både höger och vänster. Hans hårda kritik mot USA under Vietnamkri­get betraktade­s till exempel som hyckleri på vänsterhål­l, då Sverige samtidigt hade ett tätt samarbete med USA. Ur högerpersp­ektiv satte Palme Sveriges förbindels­er med USA på spel i ett läge där landet militärt var beroende av samarbete med amerikaner­na.

– Han ville få stopp på Vietnamkri­get, inte bryta banden med USA, som han egentligen hade en ganska hög tanke om. Det var en farlig balansgång, men när kriget var över återställd­es relationer­na.

Alla utspel hade inte gynnsam utgång. Palme var en av Sveriges mest älskade politiker – men samtidigt en av de mest hatade. Statsminis­tern kritiserad­es ofta för en mesig linje gentemot Sovjetunio­nen. Han trasslade in sig i den för regeringen mycket pinsamma IBaffären, som bland annat återges i detalj i Jan Guillous memoarer.

Under Palme upplevde Socialdemo­kraterna både rekordlågt och rekordhögt väljarstöd dittills. ”Klassförrä­dare” kallades han av många inom näringsliv­et, bland annat på grund av löntagarfo­nderna som skulle öka fackförbun­dens inflytande. Utrikespol­itiskt kom han på kant med både Margaret Thatcher och Ronald Reagan.

– Han gick i gång på polemik och debatter så till den grad att han skaffade sig fiender han inte hade behövt få, säger Berggren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland