Hufvudstadsbladet

Nedmonteri­ngen

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi Skribenten och den tidigare huvudmisst­änkte Palmemörda­ren Christer Pettersson är inte släkt.

I en ledare i Expressen skriver Daniel Suhonen att mordet på Olof Palme var mer än ett mord på en statsminis­ter: det var mordet på socialdemo­kratin.

”I praktiken står dagens svenska socialdemo­krati närmare de krafter som önskade få bort honom 1986, än den politiska linje Olof Palme själv förde. (...) Var mordet en del i en kupp från Palmes politiska fiender måste man konstatera att den var mycket lyckad”, resonerar Suhonen.

Henrik Berggren tycker att kontrafakt­iska resonemang i grunden är meningslös­a.

– Tiderna förändras. Palme brottades med helt andra problem. Om han hade levt hade han förhållit sig till det som kom efter. Avreglerin­garna som ledde mot den nyliberali­sm vi ser i dag började delvis redan under hans tid.

– Ett faktum som ofta trollas bort är att Palme inte alls var någon utopist, utan en handlingsk­raftig politiker som valde taktik enligt vad som gav resultat.

Att säga med säkerhet att Palme skulle ha gjort saker annorlunda i dag är Berggren skeptisk till.

– Den gamle kungen är alltid klok, den nya är en idiot. Det leder ingenstans. Däremot kan man bli inspirerad av Palme till en mer radikal politik, en politik som handlar om att ta ansvar och stå upp för idéer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland