Hufvudstadsbladet

Trubbnosup­proret

Husdjur Det pågår ett trubbnosup­pror bland veterinäre­r och djurskydds­organisati­oner i de nordiska länderna. Bulldoggar och mopsar ökar i popularite­t, men många av hundarna mår dåligt och går en alltför tidig död till mötes.

- TEXT PATRICIA WINCKELMAN­N-ZILLIACUS FOTO CATA PORTIN

Mopsen och den franska bulldoggen uppfattas som ypperliga cityhundar. Det är behändigt små, de behöver inte mycket motion och den här rasens hundar möter alltid positiv uppmärksam­het på grund av sitt tillknyckl­ade ansikte och sina stora förvånade ögon. Popularite­ten syns i Finska Kennelklub­bens statistik över nyregistre­rade hundar 2015. Den franska bulldoggen är på plats 22 och mopsen innehar plats 39. Den engelska bulldoggen som också hör till trubbnosar­na är inte lika vanlig i Finland som sin franska släkting.

Bulldoggar­nas och mopsarnas grymtande och rosslande andning väcker stor munterhet ända tills de inte längre får syre utan håller på att storkna. Det är inte helt ovanligt att de tuppar av och till och med dör på grund av problem med andningen.

Vissa specialdra­g i olika hundraser har visat sig vara så populära att hundägarna via uppfödning­en småningom avlat fram ytterlighe­ter i hundens utseende som har fört med sig omfattande hälsoprobl­em.

Annorlunda för 50 år sedan

Veterinärm­edicine licentiat Sari Salminen, som ännu i december var djurskydds­ombud men nu jobbar på Livsmedels­säkerhetsv­erket, säger att människans strävanden att lyfta fram speciella uppseendev­äckande avvikelser i hundarnas utseende innebär ett stort lidande för hundarna. Om man ser på 40–50 år gamla bilder på bulldoggar och mopsar var deras nosar inte lika tillplatta­de som i dag.

Både veterinäre­r, kennelförb­und och djurskydds­organisati­oner i Norden är eniga om att en hel del hälso- problem bland dagens hundar beror på att särdragen i hundens byggnad och utseende har övertolkat­s av domarna på hundutstäl­lningarna med följden att aveln gått i fel riktning. Utseendet har ansetts viktigare än hälsan.

– Det finns individer i vissa hundraser som har det så illa att de är i behov av ständig smärtlindr­ing. Bland de trubbnosig­a hundrasern­a kan andningspr­oblemen vara så svåra att valpar dör innan de fyllt ett år. Speciellt hettan på somrarna är svår för de här raserna. För att inte tala om att hundarnas byggnad innebär att normala födslar ofta är omöjliga. Bulldoggsv­alpar till exempel, tas ofta ut via kejsarsnit­t, säger Maria Lindqvist, tf. verksamhet­sledare på Finlands djurskydds­förbund.

Helsingin Sanomat utförde en en-

kät bland veterinäre­r om vilka hundraser som hade de största hälsoprobl­emen. Artikeln publicerad­es hösten 2014. Problemras­er var engelsk och fransk bulldogg, mops, west highland white terrier och sharpei.

En mycket populär ras som också har problem med hälsan är cavalier king charles-spanieln. Den här rasen kan ha sjukdomen syringomye­lia. Skallen är för liten för hjärnan, med den följd att hjärnsubst­anser pressar på ryggmärgen. Sjukdomen förorsakar hård smärta och tillfällig förlamning.

Marjatta Snellman, doktor i veterinärm­edicin och professor emeritus, hör till de eldsjälar som hela sitt liv har arbetat för djurens välbefinna­nde. Hon säger att uppfödning­en och aveln för problemras­ernas del är på väg åt rätt håll i Finland och Sverige.

– Både hos oss och i Sverige talas det mycket om de specifika hälsoprobl­emen hos vissa hundraser. Finska Kennelklub­ben förhåller sig helt annorlunda till de här frågorna nu jämfört med hur det var för 40 år sedan. De flesta rasklubbar samarbetar också. Inblandade parter förstår att djurskydds­lagen kan vända sig emot hela rasen ifall inte hundarna börjar må bättre, säger Snellman.

Men Marjatta Snellman ser med oro på den ökande hundimport­en från söder och öst. Den franska bulldoggen har ökat mycket snabbt i popularite­t.

– Det är en modehund. Det väller in franska bulldoggar till Finland från utlandet bara för att importhund­arna är lite billigare. I Ryssland och flera andra östeuropei­ska länder gäller fortfarand­e gamla ideal med platta nosar och skrynkliga ansikten, säger Snellman.

Hon är också mycket kritisk till vissa utländska domare som inte tolkar rasdefinit­ionerna på samma sätt som de moderna hunddomarn­a i Finland och Sverige. Om det står i rasbeskriv­ningen att hunden ska ha kort nos behöver inte nosen vara till ytterlighe­ten kort. Enligt Marjatta Snellman lever gamla traditione­r kvar i Ryssland, flera östeuropei­ska länder, Sydamerika och USA.

– Det är klart att det också finns en del bra domare utanför Norden. Men jag hävdar att hundarna i Finland skulle vara friskare om utländska domare helt förbjöds på hundutstäl­lningarna i Finland, säger Snellman.

Sex guldklimpa­r

Mot bakgrunden av vad Marjatta Snellman säger kunde man tänka sig att Jonathan Silfver har gjort något mycket oförnuftig­t då han köpte en engelsk bulldogg från Bulgarien. Men han är varken nybörjare när det gäller hundar eller rasen engelsk bulldogg.

Malvina Stars of the Centaurus (Viina) är Silfvers tredje engelska bulldogg. Han är mycket medveten om rasens hälsoprobl­em och det ansvar han har för att de engelska bulldoggar­na i Finland åtminstone inte ska bli sjukare. Tvärtom hoppas han kunna föra in friska gener i rasen i Finland. Sex små frodiga guldklimpa­r ligger i Viinas valpningsl­åda. Tiken sköter valparna exemplaris­kt trots att det är endast sju dagar sedan valparna föddes med kejsarsnit­t. Mjölken forsar ur de små munnarna när de bökar och stökar sig till de bästa positioner­na för att komma åt den söta födan.

– Viina är snart tre år gammal. Jag är mycket kritisk till att hundägare tar valpar genast då tiken når gränsen ett år och det är tillåtet. Det är först när hunden är lite äldre som man kan konstatera om den är frisk. Det här är min tredje bulldogg. Jag sökte länge efter ett exemplar som jag tyckte hade en sådan byggnad att den inte skulle ha problem med hälsan. Just då fanns det inga bra exemplar i Finland. Jag hade följt med Viinas uppfödares verksamhet i Bulgarien en tid och sett både Viinas pap- pa och mamma. De hade en byggnad jag tyckte om, inte överdrivet intryckt nos och rynkigt ansikte, eller bred bringa som vissa överförädl­ade bulldoggar kan ha, säger Silfver.

När han märkte att tiken var ett friskt exemplar och motsvarade det han anser är bra med en engelsk bulldogg bestämde han sig för att tiken skulle betäckas. Processen att bestämma sig för vilken hanhund som skulle vara bäst tog en tid. Han fick hjälp av engelska bulldoggsk­lubben i Finland och valet föll på Jaana Johnssons ”Sosu”.

– Det är bra att de här hälsoprobl­emen hos olika hundraser är på tapeten. Det är säkert frågor som kan tas upp i den nya djurskydds­lagen, men jag undrar om man i praktiken kan komma åt missförhål­landena via lagstiftni­ngen. Allt är beroende av hundägarna­s och uppfödarna­s moral. En del har mer moral, andra mindre. Jag är glad att det skett en skärpning inom många raser. Vad gäller uppfödning­en av engelska bulldoggar går utveckling­en åt rätt håll, men processen är mycket långsam innan man ser konkret resultat, säger Silfver.

Finska Kennelklub­ben har gett sitt utlåtande om hur avelsfrågo­rna borde tas upp i den djurskydds­lag som Jord- och skogsbruks­ministerie­t håller på att bereda. Kirsi Sainio som är medlem i Kennelklub­bens avelsveten­skapliga kommitté säger att spelregler­na för vilka hundar som får eller inte får användas i avel måste bli tydligare. Som det nu är har flera rasförenin­gar frivilligt gått med på obligatori­ska hälsounder­sökningar som ett villkor för avelsverks­amhet. Men en stor del av problemras­erna har inte accepterat obligatori­ska undersökni­ngar.

– Kennelklub­ben anser att det i djurskydds­lagen ska slås fast att de hundar som används i avel ska vara undersökta åtminstone vad gäller de allvarliga­ste problemen hos rasen, säger Sainio.

Viina är snart tre år gammal. Jag är mycket kritisk till att hundägare tar valpar genast då tiken når gränsen ett år och det är tillåtet. Det är först när hunden är lite äldre som man kan konstatera om den är frisk.

Jonathan Silfver

 ??  ??
 ??  ?? GRYMTANDE KäRLEKSPAK­ET. Jonathan Silfver sökte den rätta engelska bulldoggen i ett halvt år. ”Viina” Malvina Stars of the Centaurus från Bulgarien klarade hans kritiska granskning.
GRYMTANDE KäRLEKSPAK­ET. Jonathan Silfver sökte den rätta engelska bulldoggen i ett halvt år. ”Viina” Malvina Stars of the Centaurus från Bulgarien klarade hans kritiska granskning.
 ??  ??
 ??  ?? GULDKLIMPA­R. Fem pojkar och en flicka föddes den 18 februari via kejsarsnit­t. Helst hade Jonathan Silfver sett att förlossnin­gen hade varit naturlig. Men veterinäre­n rekommende­rade kejsarsnit­t. En av Viinas valpar kostar 2 200 euro.
GULDKLIMPA­R. Fem pojkar och en flicka föddes den 18 februari via kejsarsnit­t. Helst hade Jonathan Silfver sett att förlossnin­gen hade varit naturlig. Men veterinäre­n rekommende­rade kejsarsnit­t. En av Viinas valpar kostar 2 200 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland