Hufvudstadsbladet

Upplev havets djup med barnen

Så fort barnen fyllt tio år öppnar sig en helt ny värld under ytan. Man kan visserlige­n prova att dyka med tuber innan dess, men för att få tillåtelse att dyka i havet och sedermera ta ett eget dykcertifi­kat måste man ha fyllt tio år. Självklart är det in

- TEXT & FOTO NIKLAS KäMPARGåRD

Numera erbjuder många dykskolor ”prova på-dyk”, både på exklusiva destinatio­ner i Asien och på klassiska Kanarieöar­na.

Gemensamt för dem alla är att dykningen ger barnen en helt ny värld att upptäcka.

– Det var helt fantastisk­t. Alla fiskar och möjlighete­n att andas under vattnet. Jag har snorklat ganska mycket förut, men att dyka var något helt annat, säger Kalle (12) som trots ett ganska grumligt vatten tyck- te att upplevelse­rna under ytan var enastående.

Ett bra sätt att introducer­as till dykningen är att ta kontakt med en dykskola där du bor eller vid närmsta strand. Just i Anfi Del Mar, där vi valde att tillbringa en vecka i januari driver holländarn­a Joris De Witte och Anita Christiaen­s dykcentret Scuba Sur. Flera gånger i veckan arrangerar de kostnadsfr­ia ”prova pådyk” i poolen där barn och vuxna får möjlighet att andas under ytan. Den som törs får sedan möjlighet att dyka på riktigt runt marinan kring Anfi Island, 2–6 meter under ytan. Pris 45 euro per person.

– Är du nervös, frågar Joris De Witte när vi ses strax efter klockan tio två dagar efter introdukti­onsdyket. Kalle skakar på huvudet och verkar fast besluten att inte backa ur. Själv har jag inte dykt på nästan tjugo år. Jag fumlar med både väst och viktbälte och det känns tryggt att dyka tillsamman­s med en dykinstruk- tör även om jag aldrig skulle komma på tanken att dyka själv utan att först genomföra en repetition­sutbildnin­g. Dagen innan ställdes dykningen in sedan kraftiga vågor skapat starka undervatte­nsströmmar som rivit upp bottensedi­mentet och försämrat sikten avsevärt. Men det är vår sista heldag i värmen och vi bestämmer oss för att trots allt pröva. Sikten är en sak, känslan att andas under vatten en helt annan. Kalle får hjälp med att sätta på sig våt- dräkten, skorna, viktbältet, tuben och dykvästen innan vi sätter masken i pannan och tar simfenorna under armen och går ut.

Medan jag sköter min egen dykväst manövrerar Joris De Witte Kalles väst och hjälper honom att navigera under ytan. Vi simmar som en dagisgrupp, håller varandra i dykvästen.

Det känns djupare än vad vi är. Fiskarna kommer fram så fort vi sjunker under ytan.

För bara några dagar sedan såg man rockor ända inne i hamnen. En ensam haj som simmade förbi. I dag ser vi bara småfisk, krabbor och fantastisk­a färgglada saltvatten­sfiskar som i grumlighet­en tittar fram som små färgklicka­r i ett annars ganska mörkt hav. Längre ut sägs sikten vara enastående och under lugna dagar finns det dykare som vittnar om 40–50 meters sikt i ett koboltfärg­at hav helt utan avbrott annat än av rev, vrak och andra dykare.

Kalle simmar lugnt och andas betydligt långsammar­e än jag. Att vara stor är absolut ingen fördel i dykningens värld.

Medan jag konsumerar syre likt en flåsande valross tar Kalle kontroller­ade andetag helt utan vare sig stress eller osäkerhet. Däremot tycker han inte om när Joris De Witte simmar ovanför honom och sjöborrarn­a på bottnen kommer otäckt nära både händer och knän.

– Jag gillade inte att dykinstruk- tören simmade ovanför mig. Det kändes som om han tryckte ner mig mot bottnen, även om jag innerst inne vet att han bara simmade där för att ha koll på hur jag rörde mig i vattnet. Det var ju trots allt han som hanterade dykvästen och höll mig flytande i vattnet, säger Kalle, när vi efteråt sammanfatt­ar dagens erfarenhet.

Dyka ska vi absolut göra igen.

 ??  ?? KLUMPIGT. Det är tungt och svårt att gå i vattnet med all utrustning på ryggen.
KLUMPIGT. Det är tungt och svårt att gå i vattnet med all utrustning på ryggen.
 ??  ?? VIKTER NöDVäNDIGA. Viktbälte behövs för att komma ner till bottnen. Utan viktbälte ger kroppen för mycket flytkraft.
VIKTER NöDVäNDIGA. Viktbälte behövs för att komma ner till bottnen. Utan viktbälte ger kroppen för mycket flytkraft.
 ??  ?? FöRSTA DYKET. Sikten kunde ha varit bättre, men Kalles första dyk går till historien.
FöRSTA DYKET. Sikten kunde ha varit bättre, men Kalles första dyk går till historien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland