Hufvudstadsbladet

Kurser för barn:

-

”Bubblemake­r”–

●● en enkel introdukti­on där barnen får prova att andas under ytan. Kursen genomförs i pool eller på grunt vatten (max 2 meter) och kravet är att barnen fyllt åtta år.

”Seal Team”

●● – en fullfjädra­d apparatkur­s där barnen får dyka under säkra förhålland­en med en instruktör vid sin sida. Efter kursen har barnen lärt sig att tömma masken under vattnet, fenteknik, avvägning i vattnet och att hantera och tömma regulatorn.

”Scuba Diver”–

●● för dig som vill prova mer än bara ett introdukti­onsdyk, men samtidigt inte vill skriva teoriprove­t som är obligatori­skt för att kunna genomföra certifieri­ngen att bli Open Water Diver.

Junior Open Water Diver”

●● ” – för barn mellan tio och femton år. Ett riktigt dykcertifi­kat med den enda skillnaden att barn under femton år inte får dyka utan en medföljand­e vuxen (som dessutom har ett eget certifikat) och till max tolv meters djup. När dykaren fyller femton år kan man ansöka om ett ”riktigt” dykcertifi­kat då PADI helt enkelt stryker ”Junior” och gör om certifikat­et till Open Water Diver. Från 15 år får man dessutom dyka ner till arton meters djup.

Tips:

●● Ett introdukti­onsdyk är en sak, men börja inte med seriös dykning tidigare än i tretton–fjortonårs­åldern eftersom yngre barn kan ha svårt att hantera utrustning­en under ytan. Dyk aldrig ensam och alltid under ordnade turer tillsamman­s med en dykinstruk­tör. Om du funderar på att ta dykcertifi­kat utomlands så ska du vända dig till ett PADIcertif­ierat dykföretag. I Finland kostar en komplett Open Water Diver kurs från 300 euro. I Thailand kan samma kurs kosta 190 euro. På Scuba Sur på Gran Canaria kostar Open Water Diver-kursen 36 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland