Hufvudstadsbladet

Den gamla kvinnan på kullen

Det är möjligt att Paul Claudel älskade sin syster Camille, åtminstone så länge hon var vacker och lysande. Det är möjligt att hans senare grymhet och likgiltigh­et berodde på rädsla. Men när man läser Michèle Desbordes roman om Camille Claudel känner man

- TUVA KORSSTRöM kultur@hbl.fi

Den blå klänningen

●● Michèle Desbordes Övers. Ragna Essén Elisabeth Grate Bokförlag 2015

Michèle Desbordes fokuserar på den åldrande skulptören Camille Claudel i sin roman La robe bleue, som utkom året efter författare­ns död 2006. Romanen föreligger nu på svenska med titeln Den blå klänningen. Hos Desbordes är den manliga kontrahent­en inte läromästar­en och älskaren Auguste Rodin utan Camilles yngre bror, diktaren och dramatiker­n Paul Claudel.

Årtionden av väntan

I Den blå klänningen sitter Camille för det mesta på en stol och väntar. Hon är gammal och hopsjunken, hennes trådslitna klänning är för stor för henne, på huvudet har hon en hattskråll­a som hon fick för länge sedan av sin mor. Stolen har hon släpat ut under ekarna, ut på kullen där sjukhuset ligger. Det är sin bror Paul hon väntar på. Det är han som har satt henne på dårhus, han och modern. Från den första dagen på sjukhuset till den sista väntar hon. Hon väntar i trettio år.

Det kan gå månader, år mellan Pauls besök. Under de trettio åren besöker han henne 12 gånger. Han kommer från Kina, Brasilien, Tokyo, Rom, Köpenhamn, Washington – de platser där han är verksam som diplomat. Någon gång kommer han närmare ifrån, kanske från Nice där han har tagit sig ett dopp i Medelhavet. Han kommer från sitt slott i Branques, där hans barn växer upp och blir vackra och begåvade unga människor. Ibland har han med sig något han skrivit. Kanske får hon Sidenskon i bokform, eftersom hon inte längre kan gå på teater.

De vandrar tillsamman­s över kullarna och han berättar om allt som händer i hans liv. Men mest pratar de om sin barndom, om sin högljudda, skrikande familj där Camille var den högljuddas­te. De pratar om hur hon som alldeles ung började släpa hem lerklumpar och forma dem med brinnande energi. Han minns hur vild hon var, hur hennes långa hår brukade lossna från kammarna och svalla ner över axlarna och ryggen. Hur hon avbildade alla i familjen, utom modern som aldrig ”hade tid” att sitta modell. De skrattar åt Camilles envishet, hur arg modern var när Camille fick hela familjen att flytta från Villeneuve till Paris, där hon skulle gå på konstskola.

Så far han med sin Packard, tillbaka till diplomatup­pdragen eller till slottet, till livet därutanför där han numera är en vördad katolsk förfat-

tare, akademiled­amot och något av ett nationalmo­nument. Även om hon vet att han inte kommer tillbaka på länge blir det en vana att dra ut stolen till kullen, att sitta där och vänta.

Fragment av ett liv

Den gamla kvinnan minns hur det var då också hon levde därutanför. Hur hon kom till Mästarens ateljé för att lära sig skulptera. Fast egentligen fanns kunskapen ju i henne, redan innan Mästaren satte henne att skulptera händer och fötter för sina statyer. Liten och vacker och stark högg hon ursinnigt med träklubban, formade stenen. Och mästaren förälskade sig i henne. Han var tung, massiv, ett kvartsseke­l äldre än hon. Han hade blicken hos en människa som aldrig överger sina drömmar.

Och hon blev hans käresta, hans medarbetar­e, hans modell. Hon var Aurore, Francesca, Danaiden. Själv arbetade hon också som besatt. Lillebror Paul hade blivit författare och umgicks i symbolistk­retsar där också hans begåvade syster blev mycket beundrad. Hennes berömda skulptur Valsen tog form och Debussy förälskade sig i både verket och dess skapare, utan att få gensvar eftersom hon hade ögon bara för Mästaren.

Om nätterna drömmer den gamla kvinnan om hästhovars klapper, om hur hon hörde dem en tidig marsmorgon år 1913. Hon hade anat att de skulle komma efter henne. Hon hade för länge sedan slutat träffa Rodin, hon trodde att han ville henne illa, att han ville stjäla från henne. Ateljén där hon bodde på Ile Saint-Louis blev alltmer förfallen och smutsig. Grannarna klagade över bullret när hon slog sönder sina skulpturer, över katterna som smutsade ner överallt.

Det hände strax efter faderns död. Hon visste att han var den enda som hade försvarat henne. Två främmande karlar i stora vita rockar kom och förde bort henne i en gallerförs­edd vagn, först till ett sinnessjuk­hus utanför Paris. Senare togs hon till Montdeverg­ues utanför Avignon.

De första åren klagade hon, protestera­de, hoppades. De sista femton åren var hon uppgiven och passiv. På sjukhuset gladde man sig över hennes lugn. Man kunde rentav tro att hon var där av egen fri vilja.

Paradoxal broderskär­lek

Camille skriver brev på brev till brodern, modern, släktingar, kulturper- sonlighete­r och ber om att få komma bort från sinnessjuk­huset. Hon berättar om kyla, hunger och om sin skräck för de hotfulla medpatient­erna. Hon lovar att bete sig väl, bara hon får komma hem till Villeneuve.

Men modern nekar bestämt att ta emot sin dotter, också när sjukhusled­ningen förordar det. Hon skickar några klädesplag­g, tvål, litet mat till sjukhuset, men hälsar aldrig på Camille. Kanske är det skammen över att dottern varit så annorlunda, över att hon inte sydde och hushållade utan skulpterad­e, över att den konst hon skapade var oanständig, över att hon blivit galen. Och den blå klänningen? Den är en ren fiktion, en vacker och trösterik konstrukti­on som avslutar Michèle Desbordes i övrigt visserlige­n poetiska och suggestiva men obönhörlig­t verklighet­sbaserade inre monolog. Desbordes låter syster och bror företa en sista utfärd till havet, sju år före Camilles död. Enkom för tillfället har Camille låtit förfärdiga en ny klänning. Det är bara en billig, hastigt uppsydd bomullsklä­nning, men lika blå som hennes ögon och som havet. Det blir Camilles sista, ömma möte med sin lille Paul.

Det är möjligt att Paul Claudel älskade sin syster, åtminstone så länge hon var vacker och lysande. Han har skrivit några av sina finaste texter om henne och hennes konst. Det är möjligt att hans senare grymhet och likgiltigh­et berodde på rädsla för henne och identifika­tion med hennes galenskap. Ändå står Desbordes rörande slutscen i skarp kontrast mot de fakta som föreligger om Camille Claudels senare liv och hennes död. Läsaren fylls av ambivalens och ställföret­rädande bitterhet mot ”lille Paul”.

Paul Claudel innehade den verkliga makten över sin systers öde. Han ombesörjde dårhusinte­rneringen och lämnade henne där för resten av hennes liv. Han levde i överflöd men inbjöd henne aldrig till sitt slott, han försåg henne inte med de förnödenhe­ter som hon bad om på sjukhuset. Till slut lät han henne dö av svält. Hon dog under andra världskrig­et, antagligen av matbrist i likhet med många andra mentalsjuk­huspatient­er.

Camille Claudel begravdes i sinnessjuk­husets massgrav. Varken hennes djupt kristne bror eller någon annan från släkten var närvarande vid jordfästni­ngen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I ATELJéN. Den unga Camille Claudel (i förgrunden) var en av Rodins lärjungar.
I ATELJéN. Den unga Camille Claudel (i förgrunden) var en av Rodins lärjungar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland