Hufvudstadsbladet

Svettigt i köpcentret Folkhemmet

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

En copywriter på obestånd vankar runt som isbjörn i ett köpcentrum och upptäcker shoppingpa­radisets baksida.

Journalist­en och dokumentär­filmaren Lars Berge romandebut­erade för något år sedan med den satiriska samhällssk­ildringen Kontorsnin­ja, och i aktuella uppföljare­n Svinn går han vidare i samma spår. Spelplatse­n är nu megaköpcen­tret ”Folkhemmet”, oasen för Stockholms köpstarka medelklass, och skeendet utspelar sig i en nära framtid – i praktiken utgår Berge från samhälleli­ga tendenser som redan nu är synliga, och skruvar åt dem lite extra.

Romanens protagonis­t Sven har en bakgrund som copywriter på en reklambyrå, där han blivit stjärna genom att förse ledarna för ett parti ute på högerkante­n med en falsk men suggestiv retorik. Efter att på en kongress för reklamskap­are ha träffat den rebelliska Isa, och med hjälp av droger och förälskels­e gått in i nya världar, har han i varje fall aldrig återfått sin gamla, cyniska mentala status, och så har både arbetsgiva­ren och hustrun sänt ut honom i kylan.

I dagsläget har han varit arbetslös så länge att han är tvungen att gå med i ”sysselsätt­ningsprogr­ammet”, vilket innebär att han är tvungen att göra det jobb han tilldelas, utan egentlig lön, för att inte förlora sitt knappa arbetslösh­etsunderst­öd. Jobbet blir att utklädd till isbjörnen Vanilla Ice gå omkring i köpcentret, med uppgift att dela ut reklam och roa barnen. Det är när han svettas i den lurviga dräkten som han en dag återser Isa, nu i den profession­ella butikssnat­tarens skepnad.

Samhälleli­g systemkrit­ik

Berges styrka är hans samhälleli­ga systemkrit­ik, med ett synliggöra­nde av marknadsfi­xeringens avigsidor, medan personport­rättering och relationss­kildring inte når upp till samma nivå. Sidogestal­terna stannar på karikatyr- eller skisstadie­t, och inte heller Sven eller Isa kommer åt att växa utöver sina givna roller.

Det blir i varje fall lättare att ha åtminstone ett visst överseende med de här svaghetern­a när konflikter­na skärps till, framåtdriv­et accelerera­r, och man förstår att det som sker i Folkhemmet­s celler inte tål dagsljus: här handlar det om misshandel, övergrepp och en extremt långt driven övervaknin­g. Berge bollar då ironiskt med verklighet­sfördunkla­nde eufemismer, ett område där Sverige av tradition varit ett europeiskt spetsland. Så när snattarna den hårda vägen ska lära sig var skåpet ska stå kallas projektet ”operation impulskont­roll”, med intensifie­rad väktarkont­roll av kunder som kan tänkas drabbas av ”själslig kris” och halka in i ett ”assymetris­kt kundbeteen­de”. Absurt, javisst, men också lite tjatigt i längden.

Motpolerna till svärtan står – förutom i Svens och Isas vägran att acceptera det som är på gång – att finna i en del överraskan­de ömsinta enskilda scener där perspektiv­et vidgas (det hade gärna fått finnas mer av det slaget). Som när killen i motorcykel­väst fyller den bilhaverer­ade Svens tomma bensindunk och som bonus ger honom en sedel att köpa glass åt den lilla dottern för.

Kunderna slår tillbaka

Det ligger nära till hands att – trots stora olikheter i upplägg och tonläge – dra parallelle­r till en annan yngre svensk författare som i vår är aktuell, Camilla Sten som romandebut­erat med En annan gryning. Hos bägge handlar det om repressiva övervaknin­gssystem, om ett motstånd som kommer från de minst respektera­de, och om att systemet efter en serie osannolikt slingriga faser kraschar.

Fast om Sten skildrar en permanent förändring som bottnar i politiska visioner, är sammanbrot­tet i Berges berättelse mer avgränsat – en till synes planlös plundring och skadegörel­se i köpcentret – och temporärt.

 ??  ?? ROMAN
Svinn ●● Lars Berge Wahlström & Widstrand 2016
ROMAN Svinn ●● Lars Berge Wahlström & Widstrand 2016
 ?? FOTO: ULRIKA ZWENGER ?? EUFEMISMER. Berge bollar ironiskt med verklighet­sfördunkla­nde eufemismer, ett område där Sverige av tradition varit ett europeiskt spetsland.
FOTO: ULRIKA ZWENGER EUFEMISMER. Berge bollar ironiskt med verklighet­sfördunkla­nde eufemismer, ett område där Sverige av tradition varit ett europeiskt spetsland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland