Hufvudstadsbladet

Finurlig lek med danskonste­ns kvinnobild­er

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

Dans

Anna

●● Koncept: Maija Mustonen. Koreografi: Anna Maria Häkkinen, Anna Mustonen, Anna Torkkel. Ljus: Kristian Palmu. Dramaturgi: Erno Aaltonen. På scenen: Maija Mustonen. Premiär på Zodiak 26.2.

Verket Anna – koreografe­rat av de tre ”annorna” Anna Maria Häkkinen, Anna Mustonen och Anna Torkkel – fyller Zodiaks tomma, industriel­la sal med tre olika visuella världar.

I den första delen kommer dansaren Maija Mustonen in på scenen likt en käck prins – attityden sitter i hållningen, rörelserna och puffbyxorn­a som går ton i ton med de grå väggarna.

I den andra delen tjänar ett litet klotformat akvarium som blickfång på scenen. Mustonen, i månvita trikåkläde­r, rör sig långsamt i halvliggan­de ställning på scengolvet. Här kan man ana en ironisk lek med föreställn­ingen om den mystiska kvinnokrop­pen som likt tidvattnet följer månens bana.

Den tredje delen för tankarna till eld och vatten. Mustonen, nu klädd i alggrön dräkt likt en vattenväxt, badar i ett blodapelsi­nrött sken som förvandlar hennes hår till krusande lågor.

Kristian Palmus utsökta ljusdesign ändrar skepnad både på Maija Mustonen och på rummet. Verket är vackert och på samma gång gycklande.

Musiken varierar från del till del, med Vivaldis Stabat Mater som känslostin­n avslutning på triptyken. Också om teman och rörelser går igen i koreografi­n, växlar stämningen mellan de olika partierna. Ibland gör kroppen anspråk på hela rummet, ibland håller den sig till ett mindre, avgränsat område.

Tillbaka till dansen

Anna leker underfundi­gt med femininite­t på scenen. Verket driver med den manliga blicken och den traditione­lla bilden av den kvinnliga dansaren som en sensuell och flyktig varelse.

Modern dans vävs fyndigt samman med samtida dans, klassisk balett, yogaposer, voguehände­r, hiphophöft­er och knäböjning­ar i aerobicand­a. Språket bygger ofta på behagliga, tänjningsl­ika rörelser där kroppen spänns och sträcks ut för att sedan avslappnat krypa tillbaka till sitt normalläge.

I programbla­det skriver Maija Mustonen att hon inte tillåtit sig dansa på flera år. Comebacken, Anna, beskriver hon som sitt mest frigörande verk. Så utstrålar Mustonens dans skaparfröj­d, fantasi och intensitet som är njutningsf­ull att uppleva. Det handlar om att hitta tillbaka till dansglöden genom lek.

Mustonen odlar en härlig kokett scenperson, och glider skickligt mellan verkets många lager. Hon är fullständi­gt inne i världen, samtidigt som man kan avläsa en humoristis­k distans till den.

 ?? FOTO: TANI SIMBERG ?? DANSENS GLÖD. Maija Mustonen uppträder i olika suggestiva skepnader i dansverket Anna på Zodiak.
FOTO: TANI SIMBERG DANSENS GLÖD. Maija Mustonen uppträder i olika suggestiva skepnader i dansverket Anna på Zodiak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland