Hufvudstadsbladet

Även du min Sacha

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KOMEDI/ACTION Grimsby

HHIII Regi: Louis Leterrier. Manus: Sacha Baron Cohen, Phil Johnston, Peter Baynham. Foto: Oliver Wood. I rollerna: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Penélope Cruz, Isla Fisher.

Efter Johnny English (med Rowan Atkinson) kommer Carl ”Nobby” Butcher, en om möjligt ännu mera töntig hemlig agent i tolkning av Sacha Baron Cohen, mannen bakom hejare som Ali G, Borat och Bruno.

Men okej, det där med hemlig agent får man kanske ta med en nypa salt. De facto talar vi om en arbetarkla­sstölp som helst av allt hänger på puben och kikar på fotboll, det vill säga när han inte producerar barn (läs: skitungar) på löpande band.

Det oaktat saknar Nobby sin bror, Sebastian ( Mark Strong), som efter att ha varit försvunnen i sisådär trettio dyker upp i London, bara för att kölvattnet av ett misslyckat övervaknin­gsuppdrag få kollegerna vid MI6 efter sig.

Yorkshire och Grimsby nästa, tätt följda av Sydafrika och en VM-final i Chile där England möter Tyskland. Snacka om eskapism.

Å andra sidan har Sacha Baron Cohens styrka alltid legat i hans förmåga att ta ut svängarna, att med satirisk skärpa utmana det politiskt korrekta.

Men av denna skärpa ser man inte mycket i Grimsby, en förvånansv­ärt billig och lättköpt sak där den dåliga smaken – honnörsord i det här sammanhang­et – ofta övergår i det outhärdlig­t plumpa.

Visst har filmen sina stunder, som när kärestan Lindsay ( Rebel Wilson, överallt just nu) gör en Sharon Stone (i Basic Instinct, ni vet exakt vilken scen jag talar om). Som när den gode Nobby får i uppdrag att förföra en dam och han ger sig på fel fruntimmer – en situations­komisk pärla.

Lite kul är väl också driften med Manchester United och Liam Gallagher (som fungerat som inspiratio­nskälla för Nobbys frilla). För att inte tala om filmens Englandsbi­ld, en pervers korsning mellan Ken Loach medium och Shaun of the Dead.

Men när Cohen går in för att dra mattan under rullstolsb­undna hivpatient­er blir det bara för mycket. Och det är ingalunda den enda scenen som får skrattet att fastna i halsen.

Sedan hjälper det föga att filmen går åt såväl Donald Trump som Harry Potter och utsätter bröderna Butcher för en hord brunstiga elefanter. Av en lustigkurr­e som Sacha Baron Cohen har man rätt att förvänta sig mera; vassare och kvickare.

 ??  ?? SATIR UTAN SKäRPA. Sacha Baron
Cohen i Grimsby.
SATIR UTAN SKäRPA. Sacha Baron Cohen i Grimsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland