Hufvudstadsbladet

Mindre utsläpp med mindre nötkött

-

Med havredryck i stället för mjölk i glaset och noll nötkött på tallriken kan den vanliga konsumente­n påverka utsläppen.

STOCKHOLM Men minst lika viktigt är bättre teknik inom matprodukt­ionen, visar en ny studie.

– Omställnin­gar tar tid, det är dags att sätta igång, säger David Bryngelsso­n, en av forskarna på Chalmers tekniska högskola i Sverige som tillsamman­s med kollegor på Sveriges tekniska forsknings­institut (SP) studerat möjlighete­rna till minskade utsläpp inom matsektorn och jordbruk.

Två insikter förvånade forskarna. Dels att det är så stor skillnad när det gäller utsläpp och klimatpåve­rkan mellan olika typer av kött. Dels att en minskning av matsvinnet har mycket liten effekt på strävan att nå miljömålen.

– Vi kan till och med äta mer kött och ändå klara miljömålen, men då måste vi byta ut nötköttet mot kyckling och griskött, och byta ut mejeriprod­ukter mot soja- eller havremjölk, säger David Bryngelsso­n.

Att blanda ihop nötkött med kyckling är som att blanda ihop en bensinbil med en elbil, menar David Bryngelsso­n – det ena är dålig för klimatet, det andra är det inte.

– Man ska fortfarand­e förstås inte slänga mat, men effekten av en minskning är mycket liten när det gäller att bidra till minskade utsläpp.

Förutom att äta mindre nötkött och konsumera färre mjölkprodu­kter är effektivar­e produktion och förbättrad teknik avgörande och enligt forskarna skulle utsläppen sammantage­t kunna halveras genom olika åtgärder i produktion­en.

Utsläpp från produktion av handelsgöd­sel kan enligt forskarna halveras om fabrikerna använder den senaste tekniken.

 ?? Foto: MostPhotos ?? nÖtKÖtt elleR KycKling? Det har stor betydelse för miljön vilket slags kött vi grillar. Enligt ny forskning klarar vi miljömålen om vi byter ut nötkött mot kyckling eller griskött.
Foto: MostPhotos nÖtKÖtt elleR KycKling? Det har stor betydelse för miljön vilket slags kött vi grillar. Enligt ny forskning klarar vi miljömålen om vi byter ut nötkött mot kyckling eller griskött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland