Hufvudstadsbladet

Sveriges asylkostna­der på rekordnivå till 2020

Svenska statens kostnader för migrations­politiken beräknas uppgå till 70–80 miljarder kronor (7,6–8,7 miljarder euro) årligen de kommande åren. Det minskar regeringen­s utrymme för nya reformer.

-

– Självklart, det påverkar möjlighete­n att genomföra reformer. Det reformutry­mme som normalt sett växer fram när man har en tillväxt som nu, det blir naturligtv­is mindre, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Först efter 2020 väntas statens kostnad för asylmottag­ning och integratio­n sjunka från de rekordhöga nivåerna. Jämfört med året före flyktingkr­isen, 2014, bedöms migrations­politiken i snitt kosta nästan 50 miljarder kronor mer årligen. Det är lika mycket som det svenska försvaret kostar.

– Det är inte så att man hade kunnat använda de här 50 miljardern­a till andra reformer, säger Andersson som påpekar att staten också skulle ha sparat mer om migrations­kostnadern­a hade varit lägre.

Nu väntas de offentliga finanserna, det vill säga staten och kommunerna, gå med underskott fram till 2019, enligt regeringen­s ekonomiska vårproposi­tion. Samtidigt utlovar regeringen nya reformer framöver för att uppfylla löftet om EU:s lägsta arbetslösh­et år 2020. Kommunerna ska dessutom få tio miljarder kronor från nästa år för att stärka välfärden.

Moderatern­as Ulf Kristersso­n varnar för att kostnadsök­ningarna ”tvingar ut allt annat om inget görs”

– Regeringen släpper systematis­kt greppet om de offentliga finanserna, säger Kristersso­n.

Inte oroad

Finansmini­stern hävdar dock att statsfinan­serna är sunda eftersom det handlar om en ”tillfällig kostnadspu­ckel”. Hon är inte oroad och räknar med ett överskott 2021. Stora åtstramnin­gar i framtida budgetar på grund av flyktingkr­isen är inte aktuellt.

–Det vore inte lämpligt att göra stora skattehöjn­ingar eller besparinga­r för att möta kostnadern­a, säger Andersson.

Regeringen­s utgiftsber­äkningar bygger på Migrations­verkets mellanscen­ario, vilket innebär 100 000 asylsökand­e i år och 75 000 årligen fram till och med 2020. För närvarande sö ker dock omkring 500 personer asyl i veckan, vilket är betydligt lägre än regeringen­s beräkninga­r.

31 miljarder

Redan i år får Migrations­verket 31 miljarder kronor extra. Miljardern­a behövs för att klara boendekost­nader för, och ersättning­ar till, asylsökand­e.

– Det är en sinnessjuk prioriteri­ng, säger Sverigedem­okraternas ekonomiskp­olitiske talesperso­n Oscar Sjöstedt.

Han tycker att Migrations­verket borde få klara sig utan en sådan stor anslagshöj­ning, dock utan att precisera hur det ska gå till.

Regeringen föreslår även en del mindre anslagshöj­ningar för i år på grund av flyktingmo­ttagningen, till exempel pengar till skollokale­r, språkunder­visning, snabbare bedömninga­r av flyktingar­s utbildning, samt mer resurser för att öka tryggheten på asylboende­n.

Mer pengar anslås också för att se till att de som får avslag på asylansökn­ingar också återvänder till hemlandet. Polisen får ett tillskott för att klara en ökad arbetsbela­stning och Säpo får mer pengar för att stärka arbetet mot terrorism.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / HENRIK MONTGOMERY ?? ”TILLFäLLIG KOSTNADSPU­CKEL.” Svenska riksdagen får ta itu med regeringen­s vårproposi­tion med rekordhöga asylkostna­der. Men vårproposi­tionen läggs fram i medvind eftersom tillväxtpr­ognosen för i år höjs kraftigt.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / HENRIK MONTGOMERY ”TILLFäLLIG KOSTNADSPU­CKEL.” Svenska riksdagen får ta itu med regeringen­s vårproposi­tion med rekordhöga asylkostna­der. Men vårproposi­tionen läggs fram i medvind eftersom tillväxtpr­ognosen för i år höjs kraftigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland