Hufvudstadsbladet

Kritikstor­m mot Teatteri efter rasismankl­agelser

Den populära nattklubbe­ns betyg sjönk drastiskt efter storm på sociala medier.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Över tusen personer har delat ett Facebook-inlägg där Alexandra Alexis berättar om hur hon utsattes för ett rasistiskt påhopp under ett vip-evenemang på restaurang Teatteri vid Esplanadpa­rken i torsdags.

Enligt inlägget råkade Alexis och hennes vänner sätta sig bredvid ett kvinnligt sällskap som genast inledde en aggressiv verbal rasistisk attack.

”Först kallade de oss ’billiga’, sedan användes ordet ’murjaani’ som jag måste slå upp, ett nedvärdera­nde ord för mörkhyade. Sedan kalllade de oss horor”, skriver Alexis.

Situatione­n eskalerade i ännu värre ordväxling och slutade med handgemäng. Då uppenbarad­e sig en bartender som bad Alexis och hennes vänner att avlägsna sig.

Bränsle på lågorna

Alexandra Alexis publicerad­e sin berättelse på Facebook i fredags och bara några timmar senare hade inlägget delats mer än tusen gånger. Upprörda läsare gav respons åt restaurang­en genom att ge den usla recensione­r på Facebook, och snart hade restaurang­ens genomsnitt­sbetyg sjunkit från när- mare fem stjärnor till 1,5 stjärnor.

Restaurang­en svarade med en skrivelse om att man har nolltolera­ns mot rasism och välkomnar alla, men det föll inte i god jord hos kritikerna som ansåg att man slätade över rasismen och inte tog ansvar för situatione­n. Först när Alexis själv skrev en ny uppdaterin­g om att hon fått en personlig ursäkt av restaurang­ens ägare Royal Ravintolas vd, mojnade stormen.

”Vi ser oss i spegeln”

När HBL får tag på Royal Ravintolas vd Aku Vikström, säger han att situatione­n är ytterst beklaglig och att han är orolig för restaurang­ens rykte, men att rasismankl­agelser mot själva restaurang­en är ogrundade.

– Det finns tyvärr inga ögonvittne­n. Vi har talat med båda parterna men deras berättelse­r går helt isär. Restaurang­en kan inte fungera som domare eller målsägande, utan det här är en sak mellan två parter. Det som däremot är helt klart är att situatione­n har skapat stort obehag hos fröken Alexis, vilket i sin tur betyder att vi har misslyckat­s med att trygga våra viktigaste vip-gästers trivsamhet på vår restaurang. Därför har jag också personlige­n bett henne om ursäkt, säger han.

Men personalen valde ändå att ta så mycket ställning att man eskorterad­e bort bara en av parterna från festen?

– Ingen avlägsnade­s från festen utan bara till en annan del av vip-utrymmet. Det är praxis att man skiljer på gäster som grälar, för allas säkerhet och trivsel. Som alla säkert förstår händer sådant ganska ofta i nattlivet. Kommer Teatteri att vidta åtgärder för att undvika liknande händelser i framtiden? – Ja, vi måste se oss i spegeln och se till att nolltolera­nsen mot rasism håller streck. Situatione­n kunde eventuellt ha undvikits om vi hade haft fler säkerhetsv­akter som kunde ha upptäckt situatione­n innan den eskalerade. Vi kommer att gå igenom processern­a tillsamman­s med personalen.

HBL har inte lyckats nå Alexandra Alexis för en kommentar. På sin Facebooksi­da skriver hon ändå att hon har tagit emot en genuin ursäkt av Vikström och att hon nu går vidare. Alexis tackar också alla som stått upp för henne och skriver att hon hoppas att händelsen ska inspirera folk att agera snabbt om de blir vittne till rasistiska påhopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland