Hufvudstadsbladet

Med Musse Pigg genom livet

Samlarvurm Ett av rummen i huset där Anna Wentzel-Kostamo bor med man och hundar är reserverat för världens mest kända mus. Det är lite oklart hur många Musse Pigg-figurer och föremål hon har, men samlingen växer fortfarand­e.

- TEXT DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi FOTO EVY NICKSTRÖM evy.nickstrom@ksfmedia.fi

När Anna Wentzel-Kostamo var liten ”läste” hon en fransk Musse Piggbok, men det satte inga bestående spår just då. Samla på Musse Pigg började hon först i vuxen ålder, för drygt 20 år sedan när hennes bror fyllde 30.

– Jag köpte en T-shirt med Musse Pigg-motiv åt honom, och samtidigt kände jag att jag tyckte om figuren och ville ha fler, säger hon.

Och fler har hon, det kan man lugnt säga. Utanför rummet med den egentliga samlingen hittar man Disneys mus på de mest överraskan­de ställen. På köksbordet bredvid Musse-muggarna står Musse-smörgåsgri­llen, på väggen hänger Musseklock­an och i vitrinskåp­et i vardagsrum­met står Swarowski-varianten av honom bredvid Musse-örhängena.

En av de första åtgärderna sedan hon blivit samlare var att skaffa en Musse Pigg-tatuering på ankeln.

– Jag åkte in till tatuerarst­udion 1996 eftersom jag fått ett presentkor­t i gåva. Jag tog en väninna med mig för säkerhets skull, eftersom jag kanske inte var den mest typiska tatuerings­typen. Där möttes vi av en stor och skäggig man som frågade väldigt tydligt om jag verkligen var säker på att jag ville ha just den bilden just där, säger Anna WentzelKos­tamo.

– Och det var jag. Motivet var självklart, och platsen var noggrant utvald eftersom anklar sällan börjar hänga eller svälla ut med åldern som många andra kroppsdela­r, skrattar hon.

Åbergs museum

I Norden är det Lasse Åberg som blivit den mest kända Musse Pigg-samlaren tack vare sitt museum i Bålstad. Dit har hon inte hunnit än, men det finns på listan över saker att göra. Hennes pappa, som bara samlar på Muminfigur­er, har typiskt nog varit där, påpekar hon.

– Musse Pigg har aldrig blivit någon dyr hobby för mig. Dels är sakerna jag hittar ofta begagnade, dels har jag vänner och bekanta som vet vad

jag är intressera­d av och kommer hit med saker de hittat någonstans.

Numera är internet den stora skattkamma­ren för samlare, och med hjälp av maken som surfar på köp- och säljsajter har hon fått ihop många nya föremål.

– En amerikansk fangrupp är full av Musse Pigg-föremål som är till salu, men jag har inte börjat beställa därifrån. Det skulle aldrig ta slut, säger hon. Kläder, skor, smycken, hushållsar­tiklar och köksmaskin­er, allt kan man få med samma glada mus på.

– Det är kanske Musse Piggs goda humör, hans positiva tänkande, som gjorde att jag föll för honom, säger Anna Wentzel-Kostamo.

Fantasi utan gränser

Det är vanligen så att den egna samlingen känns vettig, medan alla andras verkar konstiga. Visst har hon mötts av enstaka förvånade skratt när hon berättat att hon har ett rum fyllt med Musse Pigg-föremål, men överlag är vänner och bekanta positivt inställda och hjälper till med att få samlingen att växa.

Eftersom en del av samlingen är kläder, muggar och andra vardagliga föremål kan man ju dessutom säga att de bara ersätter några andra saker som man ändå skulle ha. Det är bara motivet som är mera enhetligt.

Här finns både Musse Pigg-pasta och Musse Pigg-skidor. Fantasin känner inga gränser när det gäller ett av de mest kända varumärken­a i världen.

– Piratkopio­r har jag säkert också i samlingen. Det känns inte som om det skulle vara mitt personliga problem om ett föremål inte är tillverkat enligt licenser och avtal, jag har valt det för motivets skull och för att jag tycker om det, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 1 SENT INTRESSE. Musse Piggfantas­t blev Anna först för drygt 20 år sedan.
1 1 SENT INTRESSE. Musse Piggfantas­t blev Anna först för drygt 20 år sedan.
 ??  ?? 2
2 FAVORIT. Det är Musse Piggs positiva tänkande som gjorde att hon föll för honom.
2 2 FAVORIT. Det är Musse Piggs positiva tänkande som gjorde att hon föll för honom.
 ??  ?? 3
3 NOGGRANT UTVALD. Eftersom anklar sällan förändras med åldern tyckte Anna att det var den bästa kroppsdele­n för en tatuering.
3 3 NOGGRANT UTVALD. Eftersom anklar sällan förändras med åldern tyckte Anna att det var den bästa kroppsdele­n för en tatuering.
 ??  ?? 4 BRöDROST. Många av hennes vänner hjälper till att få hennes samling att växa.
4
4 BRöDROST. Många av hennes vänner hjälper till att få hennes samling att växa. 4

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland