Hufvudstadsbladet

Bulleroro klämmer åt Löyly

Den njugga tillstånds­politiken i Helsingfor­s skapar åter debatt då basturesta­urangen Löylys ägare i fredags gick ut och anklagade myndighete­rna för ojämlik behandling.

- JANNE STRANG 0440 938 263, janne.strang@ksfmedia.fi

Ärtholmens strandläng­a har under de två senaste somrarna blivit ett nytt centrum för nattlivet i Helsingfor­s. Ett av de nya nöjesetabl­issemangen är basturesta­urangen Löyly som sedan öppningen för två månader sedan blivit en favorit bland stadsbor och turister.

Men något var fel från början – i motsats till de andra nattöppna uteserveri­ngarna på området måste Löyly stänga sin redan vid midnatt. De övriga har beviljats tillstånd att hålla öppet senare.

Restaurang­kedjan Royal som driver verksamhet­en i Löyly vill inte göra ett problem av saken, men i fredags fick Löylys grundare och delägare Jasper Pääkkönen nog och ventilerad­e sin känsla av orättvisa via sociala medier.

”Samtliga konkurrent­er på området har tillstånd till klockan ett eller två … det känns onekligen orättvist att Löyly inte ges samma verksamhet­sförutsätt­ningar”, skriver Pääkkönen och fortsätter: ”Sommaren är kort i Norden, stadsborna borde få njuta av de få varma nätter vi har […] det är bedrövligt att varje kväll tvingas be människor flytta sig inomhus.”

Falska uppgifter

Pääkkönens text har delats långt över tretusen gånger på Facebook och tagits väl emot av helsingfor­sare som redan länge fått lida av de överdrivet nitiska regleringa­rna av uteserveri­ngar, såväl som indragna bullerlov för stadsfesti­valer.

Skådespela­ren och passionera­de hobbyfiska­ren Pääkkönen kunde i måndags inte nås för en vidare kommentar – telefonsva­raren berättar att han är ute och fiskar – och Löylys andra delägare, gröna riksdagsle­damoten Antero Vartia ville inte heller kommentera tillstånds­debaclet eller kritisera tjänstemän­s beslut.

Vartia ville ändå korrigera uppgifter som cirkulerat i offentligh­eten om att myndighete­rna fått ta emot talrika klagomål om buller från Löyly.

– Det stämmer över huvud taget inte, jag har precis kontroller­at saken själv. Inte ett enda klagomål har registrera­ts, säger Vartia som i tillstånds­frågan hänvisar till restaurang­ens drivare Royal.

Från regionförv­altningsve­rket (AVI) meddelar överinspek­tör Jarmo Castrén att Löylys tillstånd att bedriva uteserveri­ng endast till klockan 24 baserar sig på polisens bedömning om bullerskad­or i närliggand­e stadsdelen Eira. Och vad gäller ansökan om förlängt tillstånd, hävdar Castrén att någon sådan inte skickats in alls.

Royals vd Aku Vikström ser saken annorlunda.

– Vi har ända från början sökt uteserveri­ngstillstå­nd till klockan två och vi är i fortgående diskussion­er med AVI, säger Vikström. Jag är säker på att vi kommer att nå ett ömsesidigt tillfredss­tällande resultat.

Vikström påminner om att det inte är tjänstemän­nen som ska klandras i frågan.

– De sköter sitt jobb. Besluten fattas på högre ort och det är dit klagomålen borde riktas.

Som vd för restaurang­kedjan vill Vikström inte kommentera Löylys aktuella process, men tillstår att avreglerin­g av restaurang­branschens villkor överlag är mycket välkommen.

– Det är glädjande att regeringen gått in för att montera ner onödig byråkrati, det gagnar både företagare och konsumente­r i vår bransch.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? KäLLA TILL ORO? Basturesta­urangen Löylys uteserveri­ng måste stänga tidigare än konkurrent­erna vid vattenbryn­et kring Eira.
FOTO: CATA PORTIN KäLLA TILL ORO? Basturesta­urangen Löylys uteserveri­ng måste stänga tidigare än konkurrent­erna vid vattenbryn­et kring Eira.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland