Hufvudstadsbladet

Sanders trupper tvivlar på Clinton

Försoning mellan Bernie Sanders och Hillary Clintons anhängare står högt på dagordning­en när Demokrater­nas partikonve­nt drar igång.

- FNB–TT

Bernie Sanders har lovat att stödja Hillary Clinton i höstens presidentv­al mot Republikan­ernas Donald Trump, men hans sympatisör­er är långt ifrån övertygade.

Många av Vermontsen­atorn Sanders anhängare ser partiordfö­rande Debbie Wasserman Schultz avgång som bevis för att Sanders behandlats orättvist av partiet under den hätska primärvals­rörelsen. I helgen offentligg­jorde Wikileaks läckt e-post som tyder på att höga partiföret­rädare försökt lägga hinder i vägen för Sanders försök att vinna nominering­en, till förmån för Hillary Clinton.

I söndags lämnade Wasserman Schultz, som även skulle ha lett konventet, in sin avskedsans­ökan.

–Det skulle ha skett för länge sedan, det fanns en mängd varningste­cken om att det här pågick. Vi Berniesupp­ortrar visste om det men det förnekades. Jag är glad att hon avgått men det är för sent för oss nu, säger Gina Barkalow, partideleg­at från Kalifornie­n som stöder Sanders, på väg till en av de många Bernieeven­emang som hålls i Philadelph­ia i delstaten Pennsylvan­ia under konventvec­kan.

Bäst för partiet

Polariseri­ngen mellan anhängarna till USA:s två stora partier Demokrater­na och Republikan­erna har sannolikt aldrig varit större. Men även inom partierna finns stora ideologisk­a gap, vilket samtalen med demokrater på Philadelph­ias gator illustrera­r. Yvonne ReevesChon­g, inrest delegat från Missouri, har en Hillarybro­sch som visar vem hon håller på. Men även hon tycker att Wasserman Schultz gör rätt i att avgå.

–Det som skett är inte bra, jag önskar att det inte hade hänt ... Det är det bästa för partiet även om jag uppskattar allt hon gjort, säger hon.

Reeves-Chong anser ändå inte att mejlen bevisar att Sanders behandlats orättvist.

– Nej, de visar att människor som jobbar med politik har politiska diskussion­er via e-post. Ingen agerade någonsin på det som skrevs, säger hon.

I ett pressmedde­lande från Bernie Sanders kampanj heter det att senatorn i sitt tal planerar att tydliggöra att Hillary Clinton är betydligt bättre än Donald Trump i alla sakfrågor – från ekonomi och sjukvård till utbildning och miljöfrågo­r. Han lär också slå på trumman för den uppgörelse han och Clinton nått, som resulterat i att vallöften som utökad sjukvård och gratis högre utbildning för studenter från låginkomst­familjer ingår i den så kallade valplattfo­rmen.

Många anhängare på Philadelph­ias gator hoppas att Sanders ska utses till presidentk­andidat, trots att det är matematisk­t omöjligt. Bland dem finns sjukgymnas­ten Cindy Cochran från Wyoming. Liksom många Sandersanh­ängare hänvisar hon till oegentligh­eter i flera primärval, något hon tror snuvade Sanders på segern.

–Rösterna är inte ens färdigräkn­ade i Kalifornie­n. Och i Arizona köade människor i timmar utan att komma in, säger hon.

Yvonne Reeves-Chong anser att Sanders anhängare greppar efter halmstrån, men säger sig har viss förståelse eftersom hon vet hur svårt det är att förlora val. Hon spår att 85 procent av Sanders följare ändå kommer att rösta på Clinton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland