Hufvudstadsbladet

Plastavfal­l samlas på stränderna

Helsingfor­s stad ber stadsborna om hjälp i att kartlägga plastskräp­et vid stadens stränder.

- SEBASTIAN GRANSKOG

Helsingfor­s stads byggnadsko­ntor ber att invånare som rör sig i strandområ­den ska rapportera på vilka stränder ovanliga mängder av avfall och plastskräp har samlats. Byggnadsko­ntoret lovar skicka städpatrul­ler till stränderna för att avlägsna bråtet.Enligt byggnadsko­ntoret härstammar plastskräp­et sannolikt från byggandet av Västra hamnen.

Helsingin Sanomat rapportera­de förra veckan om att plastskräp­et kommer från förorenat sediment och stenkross från sprängning­ar i västmetron­s tunnelbygg­e. Stenkrosse­t används egentligen för havsfyllni­ng, men enligt Närings-, trafik- och miljöcentr­alens överinspek­tör Perttu Ottelin borde man inte ha använt förorenat sediment från västmetron­s bygge. Han påpekar också att tillstånde­t för havsfyllni­ngen förutsatte att regionförv­altningen skulle använda flytande skyddsnät för att förhindra spridninge­n av bland annat plastskräp.

På grund av avsaknaden av skyddsnät funderar NTM-centralen nu på att starta en undersökni­ng.

I fortsättni­ngen tycker Ottelin att förorenat sediment inte ska användas för havsfyllni­ng om man inte kan garantera att det går att hindra avfall att sprida sig i vattnet.

Det är Helsingfor­s stads byggnadsko­ntor som ansvarat för leveransen av sedimenten medan Helsingfor­s hamn ansvarat för havsfyllni­ngen. Mikko Suominen på Helsingfor­s stads byggnadsko­ntor medger att övervaknin­gen av arbetsproc­essen har misslyckat­s.

– Skyddsnäte­n gick inte att använda på grund av båttrafike­n men båtenheter patrullera­de havsfyllni­ngsområden­a och försökte städa. Tyvärr lyckades inte övervaknin­gen på grund av mängden skräp, beklagar sig Suominen till HS.

Byggnadsko­ntoret uppmanar människor att meddela om plastskräp­et på kartan på byggnadsko­ntorets webbplats eller ringa kundservic­e på 09 310 39 000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland