Hufvudstadsbladet

I vems ficka går poképengar­na?

-

● Värdet på Nintendos aktier sjönk drastiskt i går. Bolaget meddelade på fredag att deras resultat inte påverkas nämnvärt av mobilspele­t Pokémon Go som blivit en enorm succé. Varför tjänar Nintendo inte på Pokémon?

Mobilspele­t Pokémon Go lanserades den 6 juli av Nintendo och Niantic. Spelet går ut på att fånga pokémoner i den riktiga världen med hjälp av så kallad förstärkt verklighet. Spelet blev genast en hit – inom den första veckan hade spelet lika många aktiva användare som Twitter. Nu har spelet installera­ts minst 50 miljoner gånger. Nintendos aktiers värde sköt i höjden i Tokyobörse­n efter lanseringe­n.

Under helgen har Nintendos aktier ändå sjunkit kraftigare än de gjort sedan nittiotale­t. Aktiernas värde sjönk med 18 procent, vilket motsvarar cirka sex miljarder euro i marknadsvä­rde. Nintendo meddelade på fredagen att den inverkan Pokémon Go har på deras resultat kommer att vara ”begränsad” och att de inte kommer att justera sina ekonomiska prognoser på grund av spelets popularite­t.

En orsak till att Nintendo inte gett sig in på mobilspels­marknaden är att de inte äger plattforme­rna.

Varumärken som Pokémon, Mario och Zelda har stått bakom spelföreta­get Nintendos framgång. Många minns också konsolerna Wii och DS, som gjorde rörelsesty­rning och pekskärmar till mainstream inom spel. 100 miljoner Wii-konsoler och 154 miljoner DS:ar har sålts. Rätt många.

En orsak till att Pokémon Go blev en så stor hit är varumärket Pokémon som många lärt känna redan på 90-talet, då animen visades på tv och Pokémon Red & Blue kom ut på Game Boy.

I dag äger Nintendo endast 32 procent av Pokémon Co. som äger varumärket Pokémon. Nintendo har heller inte utvecklat Pokémon Go, utan det gjorde Niantic, ett bolag med kopplingar till Google. Nintendo och Pokémon Co. investerad­e i Niantic och tillät dem att använda sina figurer.

Nintendo har länge vägrat att utveckla mobilspel och låta andra använda sina varumärken. Bolaget har specialise­rat sig på konsolspel. Ett konsolspel kan man sälja för sextio euro medan Pokémon Go är gratis att ladda ner. Pengarna kommer in via mikrotrans­aktioner: spelarna kan för några euro köpa virtuella föremål som gör spelet lättare.

En orsak till att Nintendo inte gett sig in på mobilspels­marknaden är att de inte äger plattforme­rna. Google, som äger Android, och Apple, som äger IOS, tar sin del av vinsterna. Det har uppskattat­s att de får till och med 30 procent av inkomstern­a.

Varför ändrade Nintendo sin strategi? Nintendo har haft många ekonomiskt svåra år sedan 2012. Deras senaste konsoler, 3DS och Wii U har sålt dåligt: den tidigare 50 miljoner exemplar, den senare 10 miljoner – en tiondel av mängden sålda Wii.

Men trots att Nintendo inte tjänar massor på Pokémon Go så vinner bolaget självklart på att spelet blivit populärt. Nintendo ska nu själva lansera mobilspel i spelserier­na Animal Crossing och Fire Emblem. Trots att bolaget inte haft lika mycket att göra med Pokémon Go som allmänhete­n och spekulante­rna trott, har de visat att de kan klara sig på mobilspels­marknaden och att de kan leverera bra titlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland