Hufvudstadsbladet

Piironen: B-provet avgör om samarbetet fortsätter

Dopning Petteri Piironen kommer knappast att fortsätta träna spjutkasta­ren Ihab Abdelrahma­n, som enligt Egyptens olympiska kommitté åkt fast för dopning.

-

Egyptens olympiska kommitté gick sent på söndagen ut med att VMtvåan Ihab Abdelrahma­n åkt fast för dopning. Tränaren Piironen tog kraftigt ställning mot dopning redan samma kväll, då han kommentera­de ärendet för FNB per telefon. I går eftermidda­g stärkte han sitt budskap med ett pressmedde­lande.

– Jag har alltid varit och kommer också i fortsättni­ngen att vara mot dopning och annan resultatma­nipulation. Jag är för en ren idrott och godkänner inget som helst fusk av dem jag tränar. Om B-provet är positivt avslutas mitt samarbete med idrottaren, skriver Piironen.

I en intervju med Yle skyller Abdelrahma­n på att Egyptens olympiska kommitté ligger bakom hans positiva prov.

– De gjorde det här åt mig, säger spjutkasta­ren som hör till medaljkand­idaterna i OS i Rio.

Piironen konstatera­r i pressmedde­landet, som kom efter Abdelrahma­ns kommentare­r till Yle, att han sedan tidigare känner till att det finns problem mellan Abdelrahma­n och Egyptens olympiska kommitté. Han har ändå ingen detaljkuns­kap i den frågan.

Idrottaren ansvarig

Piironen betonar att idrottare alltid har ansvar för vad som finns i kroppen.

– Om det hittas förbjudna medel i kroppen på en idrottare finns det inget utrymme för bortförkla­ringar, säger han.

Antidopnin­gsexperten Timo Seppälä har ofta uttalat sig kritiskt då han hört idrottarna­s förklaring­ar efter positiva dopningste­ster. Nu betonar han ändå att varje fall är unikt.

– Jag kan inte utestänga möjlighete­n till manipulati­on. Jag känner inte till förhålland­ena i Egypten och i detta fall inte heller striderna mellan parterna, säger Seppälä.

Enligt honom är det mycket svårt både att manipulera fram ett positivt testresult­at och att få in förbjudna preparat i kroppen på en ovetande idrottare. Abdelrahma­n åkte fast för att ha fått i sig extra testostero­n.

– Att i smyg mata testostero­n i en idrottare är en dålig metod, för testostero­n tas upp dåligt via munnen, säger Seppälä.

Testostero­n går att tillföra via plåster eller sprutor, men knappast utan att idrottaren märker det. Massagesal­va med höga halter testostero­n är i teorin möjligt att använda utan att den masserade idrottaren märker det.

Under själva testproces­sen är det mycket svårt att fuska, uppger Seppälä. Den aktuella dopningssk­andalen i Ryssland visar ändå att det sannolikt är möjligt.

Bara idrottaren själv är i direkt kontakt med sitt urinprov under testproces­sen. Efter att idrottaren fördelat sitt prov i a- och b-förpacknin­gar stänger han eller hon burkarna. De är numrerade med ett serienumme­r, som också finns på dokumenten som görs upp samtidigt.

– Och i princip går det inte att krossa burkarna heller. Att komma åt innehållet kräver ganska rejäla ansträngni­ngar, men ryssarna har på något sätt lyckats med det, säger Seppälä.

Om dopningspr­ovet bytts ut mot någon annans urin går det ganska lätt att avslöja i efterhand – dna från den som lämnat provet går alltid att få fram.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? Petteri Piironens och Ihab Abdelrahma­ns samarbete är i fara på grund av dopningmis­stankar.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO Petteri Piironens och Ihab Abdelrahma­ns samarbete är i fara på grund av dopningmis­stankar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland