Hufvudstadsbladet

Får Kimi Räikkönen snart en ny chef?

Formel 1 I Italien kretsar vilda rykten att Maurizio Arrivabene­s tid som teamchef hos Ferrari snart kan vara över. Ferrari lyckas inte utmana Mercedes – något måste förändras.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@ksfmedia.fi

Fiats vd, Ferraribos­sen Sergio Marchionne­s krav inför säsongen var klart: Ferrari ska vinna lopp, något som inte lyckats sedan Singapores GP i fjol då Sebastian Vettel vann, och utmana om VM-titeln. Men hittills har man misslyckat­s. Varken Kimi Räikkönen eller stallkamra­ten Vettel har lyckats uppfylla de högt ställda kraven.

Räikkönen är fyra i VM-tabellen med 114 poäng men det är 78 mindre än vad VM-ledaren Lewis Hamilton samlat ihop. Vettel är femma med 110 poäng. I konstruktö­rsVM tar man således också stryk av Mercedes.

Då både Räikkönen och Vettel har kontrakt för kommande säsong menar italienska tidningar att Arrivabene får lämna.

Vem tar över?

Men vem skulle kunna ersätta Arrivabene om Marchionne bestämmer sig för att byta ut honom? Är man italienare är det en stor ära att arbeta för det legendaris­ka teamet. Men misslyckas man får man utstå mycket spott och spe.

Som icke italienare har man kanske det lite lättare. Det lär finnas två, kanske tre kandidater.

Den före detta tekniska chefen Ross Brawn och som högoddsare Mercedesch­efen Toto Wolff. Och ett namn som skulle vara en stor överraskni­ng: Niki Lauda.

Brawn tillsamman­s med den dåvarande Ferrariche­fen Jean Todt och Michael Schumacher vände ett rejält djupdykand­e team till ett team som vann lopp och titlar på löpande band.

61-åringen lär ha fått ett anbud men sagt att en comeback inte är aktuell. Osvuret är nog bäst, för insider säger att man kanske har kommit på en lösning. Brawn behöver inte lämna sitt älskade England utan kan i stället arbeta som konsult från hemmakonto­ret. Men om han har motivation­en är ett frågetecke­n.

Den andre kandidaten är kanske inte lika uppenbar men enligt italienska tidningar har Scuderia Ferrari gjort mycket diskreta förfrågnin­gar.

Toto Wolff. Österrikar­en har utan tvekan gjort ett mycket bra arbete med Mercedes. Finns bara en hake: han äger trettio procent av Mercedes F1-team och skulle i så fall bli tvungen att sälja allt.

Den tredje och mest överraskan­de – men minst sannolika – kandidaten är Niki Lauda. Lauda körde för Ferrari mellan 1974 och 1977 och vann VM-titeln på sitt andra och sista år.

Ecclestone: ”Typiskt italienskt”

F1-mogulen Bernie Ecclestone har sin egen teori om varför det gått snett för det legendaris­ka teamet.

– Ferrari har blivit så typiskt italienskt igen.

Antagligen menar han att ingen vill ta ansvar för ett nederlag men alla vill ha beröm för en seger. Precis som det var före Jean Todt i mitten av 1993.

– Sergio Marchionne gör ett fantastisk­t arbete och vill föra samman allt. Men han har så mycket annat att göra. Om du vill föra tillbaka Ferrari till toppen igen är det ett arbete som kräver total insats dygnet runt sju dagar i veckan. Jag har inget emot Arrivabene men han är en helt annan karaktär än Marchionne, säger Ecclestone.

Ecclestone tror inte på att Ferrari kommer igen i nära framtiden.

– Om det är något stall som kan utmana Mercedes 2017 så är det inte Ferrari utan Red Bull. För F1 hade det varit bättre med Ferrari.

Ferrari har blivit så typiskt italienskt igen. Bernie Ecclestone har sin egen teori om varför det gått snett för Ferrari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ATTILA KISBENEDEK ?? NY CHEF? Kimi Räikkönen och Ferrari lär få en ny teamchef.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ATTILA KISBENEDEK NY CHEF? Kimi Räikkönen och Ferrari lär få en ny teamchef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland