Hufvudstadsbladet

Konstrukti­v dialog välkomnas

- MALIN LINDHOLM Scoutchef MIIVI SELIN-PATEL Vice scoutchef Finlands svenska scouter rf

I en insändare (HBL 22.7) uttrycker signaturen ”Orolig scout” sin syn på att scoutingen tappat sin riktning. Vi omfattar inte denna oro, men välkomnar initiative­t att diskutera frågan.

I Finlands svenska scouter är en av våra viktigaste uppgifter att måna om scoutideal­en, att förverklig­a dem och att hjälpa scoutkårer­na att förverklig­a god scoutverks­amhet i enlighet med dem.

Enligt vår åsikt förverklig­ar storlägret Roihu scoutideal­en och scoutingen­s värderinga­r. För att erbjuda en unik upplevelse för barn och unga byggs en stad i storlek av Forssa upp med hjälp av 3 000 frivilliga, detta skulle inte vara möjligt utan personer som känner sitt ansvar och gör sitt allra bästa. Roihu-lägret har fler samarbetsp­artner än något läger tidigare.

På ett läger där 45 nationer möts lär sig scouterna respektera varandra och främja vänskap över gränser. Programmet är uppbyggt så att deltagarna får utveckla sig själva genom åldersanpa­ssade uppgifter, till exempel får deltagarna testa på kodning, klättring, öva samarbete genom ”escape room” och spela Röda Korsets flyktingss­pel. Scoutideal­en i sin helhet hittas på scout.fi/scoutfakta/vardegrund.

Ett läger som till sin storlek kan jämföras med en mindre stad kräver infrastruk­tur som omfattar bland annat lägersjukh­us, sanitetsoc­h hygienutry­mmen, elektricit­et, bespisning, vattenförs­örjning och datakommun­ikation. Det säger sig själv att detta innebär en större kostnad med 17 000 deltagare än om man ordnar ett småskaligt kårläger. Myndighets­kraven är också betydligt högre.

Storläger är en speciell händelse som ordnas vart sjätte år, däremellan ordnar kårerna mindre läger som kan genomföras klart billigare. Storläger är en verksamhet­sform som erbjuds som en möjlighet för scouten – många scouter föredrar mindre lägerforme­r. Roihu är det största scoutlägre­t som någonsin ordnats i Finland och vi kan glädjande nog konstatera att priset inte tycks ha varit ett hinder för deltagande.

För att möjliggöra deltagande för alla har över 125 000 euro delats ut som stipendier. Vi vill poängtera att Jutta Alhos påståenden i artikeln ”Missnöjda scouter missar dyrt storläger” (HBL 14.7) var felaktiga. Enligt uppgifter av Finlands scouter har alla från Alhos kår som ansökt om stipendium för deltagande beviljats ett sådant.

Scoutprogr­ammet uppmuntrar barn och unga till aktivt samhällspå­verkande.

Om en scout upplever att något är fel stiger man upp och berättar hur man själv skulle göra det bättre. En bra plats att börja öva denna färdighet är den egna kåren.

Om en scout upplever att något är fel stiger man upp och berättar hur man själv skulle göra det bättre. En bra plats att börja öva denna färdighet är den egna kåren, om man upplever att något borde förbättras i kåren lönar det sig att i första hand kontakta kårstyrels­en.

Finlands svenska scouter rf är, precis som signaturen påtalar, en paraplyorg­anisation för de svensksprå­kiga scoutkårer­na i Finland, medan kårerna fungerar som enskilda föreningar med egna beslutande organ.

Till slut vill vi lyfta fram det gemensamma beslutsfat­tandet i scouterna, varje kår har möjlighet att påverka den finlandssv­enska scoutingen­s framtid och riktning – vi gör det varje år på föreningsm­öten dit alla scoutledar­e är välkomna.

Följande gång vi beslutar tillsamman­s är på förbundets höstmöte den 30 oktober i Karis. Om ”Orolig scout” vill diskutera scoutingen­s framtid närmare hoppas vi få se denna med och påverka där besluten fattas. Förbundsst­yrelsen värdesätte­r alla tillfällen till konstrukti­v dialog.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland