Hufvudstadsbladet

Piffa upp debatten

- VILHELM FRANCK Tammerfors

HBL:s pensionera­de politiska redaktör Marianne Lydén kallar Sannfinlän­daren Oras Tynkkynen och hans meningsfrä­nder för rasistrått­or på sin blogg (Tant Blomsterha­tt, HBL.fi). Ett upp piggande invektiv i den lama sommardeba­tten. Ordet rasist utan tillägget råtta uppfattas kanske inte som ett invektiv och en enklare läsare kanske inte fattar att Lydén

inte gillar rasister. Namnet på denna långsvansa­de gnagare, kombinerat med ordet rasist gör det dock klart att skribenten inte gillar rasister. Rasisten är skadlig, har låg moral, dålig hygien och i allmänt obehaglig. Orden gris och svin kunde också vara användbara i dessa sammanhang.

Jag förslår att vi piffar upp våra debatter med flera djur som ger bra associatio­ner gällande människor. HBL och eller dess skrivarsta­b kunde tillsätta en expertgrup­p som vas-

kar fram lämpliga djur vilka kunde användas för att förstärka invektiven och ge debatten ett lyft och språket ett fräscht, intressant och klurigt innehåll.

Jag kommer själv med några enkla förslag: Grupper som demonstrer­ar mot invandring och dylikt är rasisthyen­or och journalist­er och andra som inte fördömer all rasism är rasistgama­r. Människor som inte öppet, synligt och högljutt motarbetar rasisterna är rasisthara­r och de som inte fattat vad förfärligt Tynkkynen & co sysslar med är rasiståsno­r.

Rasistmots­tåndarna får namnen jämlikhets­bin och frihetsmyr­or, De sprider det goda budskapet och befruktar människorn­as sinnen samt arbetar och sliter idogt för en bättre värld inom välutveckl­ade och jämlika grupper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland