Hufvudstadsbladet

Att måla en skönhet

- SANNER

Jag brukar se mig som en som accepterar andras tyckanden även om de inte överensstä­mmer med mina åsikter. Jag försöker att alltid hålla mig till den linjen, men bland orkar jag inte och då handlar det oftast om alltför skriande orättvisor, om sådant som jag bara inte kan acceptera utifrån de värderinga­r jag har.

Nu tänker jag ta ett steg till – och sjunka en nivå från allt vad rätlinjigt moraltänka­nde innebär. Jag tänker våga vara banalt opposition­ell och faktiskt säga ifrån.

Jag har tillbringa­t en vecka tillsamman­s med ett gäng tjejer i nedre tonåren och jag har kunnat se deras vanor. De här idrottande tjejerna är nog som vilka tjejer som helst och jag skäms att avslöja dem, men egentligen handlar det om att påvisa ett helt samhällsby­gge, ett tänkande som genomsyrar våra globala kulturer.

Det som händer varje morgon, efter varje match, efter varje dusch, är att dessa ungdomar ägnar stor del av tiden åt att sminka sig, mejka sig, måla sig – de gör sig snygga helt enkelt. Alltså det som de tycker är att göra sig snygg.

Dilemmat är att antingen är jag helt ensam om att tycka det, eller så är vi många som inte vågar höja våra röster: De är snyggare utan konstgjord­a medel!

Men vad är att vara snygg?

❞ Det handlar om att vi (också killar) göder en sminkindus­tri som tjänar ofattbara summor på våra behov av att vara ”snygga”, att slippa mobbas för att vi inte ser ut som alla andra,

När vi pratar om ett tidevarv där kvinnor äntligen vågar berätta om sexuella ofredanden så vill jag förstås slåss för kvinnans rätt att vara hur ”snygg” hon vill, vara klädd hur hon vill utan att för den skull känna sig otrygg i offentliga miljöer.

Men det handlar inte om det nu. Det handlar om att vi (också killar) göder en sminkindus­tri som tjänar ofattbara summor på våra behov av att vara ”snygga”, att slippa mobbas för att vi inte ser ut som alla andra,

Mina vänner fnyser föraktfull­t åt mig när jag hävdar att skönhet kommer inifrån. Men 2000-talet har hittills inte varit de inre värdenas årtusende. Något som sminkindus­trin sitter nöjd med.

Min manlige yngre kollega ser ut som att jag har missat hela den viktigaste delen av människans utveckling. Han tar upp kajalen och muttrar:

– Om du som har så många inre värden och det är skönhet, varför flockas inte kvinnorna kring dig? Om jag inte vore så gammal skulle jag svara: – Äsch, du fattar ju ingenting.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland