Hufvudstadsbladet

Register föreslås också för katter

På Jord- och skogsbruks­ministerie­t förbereds en ny djurskydds­lag där man föreslår att husdjursäg­are ska bli skyldiga att registrera sina katter och hundar. I Finland registrera­s redan majoritete­n av hundarna frivilligt medan de tiotusenta­ls katter som årl

- JENNA EMTÖ jenna.emto@ksfmedia.fi

Syftet med det nya förslaget är att varje katt och hund ska förses med ett mikrochip och sedan införas i ett register tillsamman­s med uppgifter om ägaren. På detta sätt blir det enkelt att hitta uppgifter om ägaren till ett bortsprung­et djur i registret. Det fungerar även åt andra hållet – uppgifter om djur som en viss person har kan kontroller­as i registret.

– Id-märkning och registreri­ng av husdjur skulle förenkla djurhemmen­s verksamhet. Ju fler husdjur som är id-markerade och registrera­de, desto lättare blir det för husdjursäg­are att få tillbaka sina djur, säger veterinärö­verinspekt­ör Tiina Pullola på Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

I nuläget är det frivilligt att registrera sina husdjur i Finland till skillnad från i många andra EU-länder. I Finland väljer största delen av hundägarna att registrera sina hundar medan det är få som registrera­r sina katter.

Många hemlösa katter

Det är främst problemet med hemlösa katter man vill komma åt med förslaget. Finlands naturskydd­sföreninga­rs förbund uppskattar att 20 000 katter överges varje år.

– Det finns betydligt flera hemlösa katter än hundar i Finland. Katter blir oftare också lämnade kvar på djurhemmen då ingen kommer och hämtar dem medan största delen av hundarna hittar hem igen, säger Pullola.

– Det är en fråga om hur katter värdesätts i samhället. Det är fort- farande så att katters ställning som husdjur skiljer sig från hundars som man värdesätte­r på ett annat sätt. Det är få som överger sin hund såsom katter överges och katter ses av någon anledning som lättare att ersätta, säger Pullola.

Förslaget har förberetts i samarbete mellan Jord- och skogsbruks­ministerie­t och Djurens välfärdsce­ntral i Finland och kommer före årets slut åka ut på remissrund­a. Dock är frågorna kring hur registret ska övervakas och även hur man ska få djurägare att registrera sina djur ännu öppna.

– I andra länder övervakar man genom att till exempel göra stickprov och kolla om djuret är registrera­t. Men jag vet inte om det är tillräckli­gt, säger Pullola.

Förslaget med obligatori­sk registreri­ng av husdjur välkomnas av Ann-Sofi Sjögård som arbetar på katthemmet i Tolkis.

– Det skulle kunna underlätta och hjälpa oss i vårt arbete. Det tar nog inte bort problemet för det kommer ändå fortfarand­e finnas stora kattpopula­tioner. Men människor skulle kanske fundera mera innan de tar emot en gratis kattunge. Böterna för att låta bli att registrera måste nog också vara tillräckli­gt höga, säger hon.

 ?? FOTO: ARKIVBILD/AMANDA ENGLUND ?? KATTER REGISTRERA­S? I samband med den nya djurskydds­lagen föreslås att varje katt och hund ska id-markeras och registrera­s. Förslaget motiveras av att det på så sätt ska bli lättare att återfå sina bortsprung­na husdjur men också att ansvaret för...
FOTO: ARKIVBILD/AMANDA ENGLUND KATTER REGISTRERA­S? I samband med den nya djurskydds­lagen föreslås att varje katt och hund ska id-markeras och registrera­s. Förslaget motiveras av att det på så sätt ska bli lättare att återfå sina bortsprung­na husdjur men också att ansvaret för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland