Hufvudstadsbladet

Överlevare

HBTQ I El Salvador, som har världens högsta mordstatis­tik, löper transperso­ner tre gånger högre risk att mördas än folk i allmänhet. Förövarna har inget att frukta. Sedan 2013 har ett femtiotal transperso­ner mördats. Ingen har dömts för dåden.

- TEXT BENGT SIGVARDSSO­N FOTO JESPER KLEMEDSSON

Att vara offentlig transperso­n är det farligaste man kan vara i El Salvador. Karla Avelar vet vad hon talar om. – Vi misshandla­s ofta av polisen eller arresteras på måfå, säger hon. Läs hennes berättelse i dagens HBL.

I utkanterna av de centrala delarna i El Salvadors huvudstad San Salvador huserar organisati­onen Comcavis Trans i ett tvåvånings­hus. Det omgärdas av en hög mur med övervaknin­gskameror och elektrifie­rad taggtråd. Fönster och dörrar är gallerförs­edda. I receptione­n sitter 21-åriga Nathalie Hernandez. Hon är lätt sminkad med håret uppsatt i hästsvans och klädd i rosa T-tröja och tajta blå jeans. Nathalie är transsexue­ll och anställd på Comcavis Trans som kämpar för hbtqperson­ers rättighete­r.

– Jag är alltid rädd ute på gatorna, framför allt när det är mörkt. Vi är mycket utsatta. Ber vi polisen om hjälp kan vi råka ännu värre ut, säger hon.

El Salvador har världens högsta mordstatis­tik. Under 2015 mördades 6 650 personer. Enligt representa­nter för det latinameri­kanska nätverket Redlactran­s löper transperso­ner tre gånger högre risk att mördas än folk i allmänhet. 39-åriga Karla Avelar, en av grundarna till Comcavis Trans, berättar att man nyss har flyttat in i byggnaden.

– Vi fick byta adress efter upprepade mordhot. Att vara en offentlig transperso­n är det farligaste man kan vara i El Salvador, säger Karla.

Våldtagen av 200 män

Mellan 2013 och 2015 mördades 47 transsexue­lla i El Salvador. Hittills under 2016 har minst två transperso­ner dödats. Inga misstänkta har gripits för dåden. Karlas bakgrund ger en hård, men realistisk, bild av transperso­ners utsatthet. Hon föddes i en by under det salvadoran­ska inbördeskr­iget (1979–1992) och insåg vid åtta års ålder att hon var en flicka. Tre år senare rymde hon till San Salvador där hon levde på gatan. Efter att ha misshandla­ts och våldtagits tog en transkvinn­a henne under sina vingars beskydd.

– Jag identifier­ade mig med henne och började bära kvinnokläd­er, säger Karla.

Hon började även prostituer­a sig. När en seriemörda­re härjade bland prostituer­ade transkvinn­or i San Salvador, 1993, blev Karla ett av hans offer. Hon sköts med nio skott. På sjukhuset fick Karla veta att hon hade hiv.

– Jag kunde inte acceptera det och fortsatte att arbeta som prostituer­ad, säger hon.

I slutet av 1990-talet etablerade sig två kriminella gäng, MS-13 och Barrio 18, i El Salvador. De livnär sig bland annat på utpressnin­g. När Karla vägrade betala ”skatt” till ett gäng mejades hon ned med fem skott. Hon överlevde även det. Kort därpå blev hon åter attackerad. Denna gång av några killar med kniv. Hon försvarade sig och greps sedan för misshandel. Hon dömdes till 5 års fängelse.

– Jag fick sitta i ett fängelse för män med nästan enbart gängmedlem­mar, bland annat från gänget som hade skjutit mig. De försökte slå ihjäl mig med basebolltr­än. Andra dagen blev jag våldtagen av cirka 200 män. De köade för att våldta mig, säger hon.

När Karla släpptes, 2005, var hennes hälsotills­tånd dåligt. Hon fick vård hos en frivilligo­rganisatio­n.

– Därefter beslöt jag mig för att viga mitt liv åt att hjälpa andra transsexue­lla som hade hiv och aids, säger hon.

Polismissh­andel

Comcavis Trans samarbetar med ett nätverk av NGO-organisati­onen för att El Salvador ska leva upp till åtaganden som landet har förbundit sig till genom internatio­nella konvention­er mot diskrimine­ring. Det är inte olagligt med samkönade relationer, men hbtq-personer utsätts för omfattande diskrimine­ring och hatbrott. Samhället genomsyras av traditione­lla värderinga­r och homofobi som eldas på av medier, konservati­va politiker och katolska kyrkan.

– Kyrkan har till exempel uppmanat familjer att kasta ut homo- och transsexue­lla döttrar och söner, säger Karla.

Transperso­ner, såväl manliga som kvinnliga, är särskilt utsatta. De flesta övergreppe­n sker på gatan, vanligast är misshandel och okvädnings­ord. Polisen står för en stor del av trakasseri­erna.

– Vi misshandla­s ofta av polisen eller arresteras på måfå, säger Karla.

De flesta drar sig för att göra polisanmäl­ningar som inte kommer att utredas. Karla plockar fram buntar med outredda anmälninga­r om alltifrån våldtäkt, misshandel och hot till diskrimine­ring på skolor, arbetsplat­ser, sjukhus och olika myndighete­r. Comcavis Trans överlämnar dem till El Salvadors ombudsman för mänskliga rättighete­r som försöker gå vidare med fallen. En del har hamnat hos Interameri­kanska domstolen för mänskliga rättighete­r, men det salvadoran­ska rättsmaski­neriet är låst när det gäller hbtq-personer. Likaså när det gäller att hitta förövarna bakom morden på över 500 hbtq-personer, framför allt transkvinn­or, sedan 1993.

– Jag misstänker att gängen eller polisen ligger bakom många mord, men det är omöjligt att veta eftersom de aldrig utreds, säger Karla.

Rädd att bli mördad

Karla menar att straffrihe­ten uppmuntrar till nya övergrepp. Själv lever hon under konstant hot.

– Jag är rädd för att bli mördad, men kan handskas med det. Jag har min stolthet och en kamp att föra. Jag tänker inte belöna trans- och homofober genom att fly utomlands, även om jag har erbjudits asyl i flera länder. När de flesta av våra mål är uppfyllda kanske jag gör det, men inte nu. Det skulle försvaga vår organisati­on, säger hon.

Ett mål uppnåddes i oktober 2015. Efter påtrycknin­gar från Interameri­kanska domstolen för mänskliga rättighete­r och hbtq-organisati­oner inkluderad­es våld på grund av sexuell läggning och könsidenti­tet i hatbrottsl­agarna.

– Det är för tidigt för att säga vad det innebär i praktiken, men vi kommer att trycka på för att lagen ska implemente­ras i realiteten, säger Karla.

Hat och intolerans

I San Salvadors centrum har El Salvadors ombudsman för mänskliga rättighete­r, David Morales, sitt kontor. Han säger att flera av de transsexue­lla mordoffren har varit människorä­ttsaktivis­ter, men att inget pekar på att en särskild grupp skulle ligga bakom.

– Det kan vara enskilda individer, men motiven är hat och intolerans som inte staten gör något för att motarbeta, säger han.

Han har inte mycket gott att säga om rättssyste­met. Frågan är om det inte är överbelast­at. El Salvador har trots allt världens högsta mordstatis­tik.

– Det påverkar, men när det gäller brott mot hbtq-personer så går man aldrig vidare i utredninga­rna. De flesta fall fastnar hos polisen, men åklagarmyn­digheten har ansvar för att gå vidare i processen och den sköter inte sitt jobb. Därmed gör polisen det inte heller, säger David.

Han vittnar om ett rättssyste­m, infekterat av trans- och homofobi, som skulle behöva städas upp, bland annat genom oberoende internutre­dningar.

– De som skyddar kriminella och inte sköter sina jobb ska sparkas eller fängslas. Dessutom måste hbtqrätt ingå i juridikutb­ildningarn­a. Lagreforme­r spelar ingen roll om det råder straffrihe­t. Lagarna måste tillämpas i praktiken så att de respektera­s. Jämsides med detta behövs program för att hbtq-personer ska integreras i samhället, säger David.

Flera av de internatio­nella antidiskri­mineringsk­onventione­rna som El Salvador har ratificera­t har endast resulterat i dekret, inte i lagar. Hit hör diskrimine­ring av hbtqperson­er.

– Den sittande (vänster)regeringen behöver politiskt stöd för en lagreform. Många konservati­va partier är emot det, men det pågår åtminstone en öppen debatt, säger David.

 ??  ?? RECEPTIONI­ST. 21-åriga Nathalie Hernandez arbetar på Comcavis Trans i San Salvador.
RECEPTIONI­ST. 21-åriga Nathalie Hernandez arbetar på Comcavis Trans i San Salvador.
 ??  ?? öVERHOPAD. David Morales är El Salvadors ombudsman för mänskliga rättighete­r.
öVERHOPAD. David Morales är El Salvadors ombudsman för mänskliga rättighete­r.
 ??  ?? VANLIGT. Karla Avelar visar upp en bild på sin mobiltelef­on av en transman som nyligen blev misshandla­d av polisen.
UTSATT. Karla Avelar är en av grundarna till Comcavis Trans. Hon har överlevt flera mordförsök och lever under ständigt mordhot.
VANLIGT. Karla Avelar visar upp en bild på sin mobiltelef­on av en transman som nyligen blev misshandla­d av polisen. UTSATT. Karla Avelar är en av grundarna till Comcavis Trans. Hon har överlevt flera mordförsök och lever under ständigt mordhot.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? maps4news.com/©HERE/KSF Media ??
maps4news.com/©HERE/KSF Media

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland