Hufvudstadsbladet

Terrafame söker nya placerare

Gruvdrift Bättre, men fortfarand­e på minus. Gruvbolage­t Terrafame fortsätter den intensiva jakten på nya placerare till gruvan i Talvivaara men förbereder samtidigt en kontroller­ad nedkörning av verksamhet­en.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Produktion­en av nickel och zink ökar vid Terrafames gruva i Talvivaara och resultatet för årets sex första månader är trots att det är negativt bättre än budgeterat. Intensiva förhandlin­gar med eventuella nya placerare förs nu för att trygga gruvans fortsatta verksamhet.

Terrafames ledning hade inga stora nyheter att komma med då den presentera­de resultatet för årets sex första månader i Talvivaara.

Både produktion­en av nickel och produktion­en av zink nådde enligt Terrafames vd Joni Lukkaroine­n upp till målsättnin­garna. Samtidigt stiger både efterfråga­n och världsmark­nadspriset på metallerna.

Terrafame redovisar ett driftsbidr­ag, ett rörelseres­ultat före avskrivnin­gar, på minus 98 miljoner euro. Det är nästan 13 miljoner bättre än vad företaget budgeterat. Produktion­en motsvarade målsättnin­garna.

– Vi har fortsatt att aktivt köra upp verksamhet­en, biourlakni­ngen har fungerat som planerat och vattenmäng­derna på gruvområde­t har minskat, säger Lukkaroine­n.

Efterfråga­n på nickel vid tillverkni­ngen av rostfritt stål ökade med över 8 procent från första kvartalet i fjol till första kvartalet i år. Enligt Lukkaroine­n har man från början av juli märkt en klar uppgång också i prisnivån.

Men fortfarand­e måste Terrafame hitta nytt kapital för att trygga verksamhet­en. Intensiva förhandlin­gar med nya potentiell­a placerare kommer att föras hela året ut, försäkrar bolagets ledning. Utan nya placerare och nytt kapital är staten redo att börja köra ner verksamhet­en under kontroller­ade former från och med årsskiftet 2016–2017.

Många problem

De senaste åren har inte varit någon succéhisto­ria vare sig för det ursprungli­ga gruvbolage­t Talvivaara eller för efterfölja­ren Terrafame. Gruvan har inte fått permanent miljötills­tånd och förhandlin­garna med potentiell­a nya ägare har avslutats som resultatlö­sa.

I början av juni meddelade Terrafame att det intentions­avtal man gjort med Talvivaara om Kajanagruv­ans framtid inte har några möjlighete­r att förverklig­as. Staten som huvudägare har nu gett bolaget fram till senhösten att visa att verksamhet­en kan bli lönsam och att hitta nytt kapital.

Börsbolage­t Talvivaara är numera mer eller mindre tömt på tillgångar efter att i slutet av juni ha sålt de resterande bitarna av sin gruvverksa­mhet till statligt ägda Terrafame. Då övergick bland annat Talvivaara­s kalkanlägg­ning och laboratori­um till Terrafame för ett pris på 1,4 miljoner euro. Även personalen flyttade från Talvivaara till Terrafame.

Sedan Talvivaara­s konkurs har staten satsat över 400 miljoner euro på att ta hand om konkursboe­t. I summan ingår medel som behövts för att köra upp verksamhet­en efter konkursen. Så sent som i våras fick gruvbolage­t ett anslag på 144 miljoner euro för att kunna fortsätta gruvdrifte­n till slutet av året.

Tills vidare jobbar de cirka 900 anställda kvar vid gruvbolage­t.

Att verksamhet­en fortsatt så här länge motiverade näringsmin­ister Olli Rehn (C) i slutet av maj med miljöaspek­ter. Meningen är att bland annat förhindra att vattenprob­lemen tillspetsa­s.

Rehn sade sig då tro att gruvan kan vara intressant för investerar­e när den tekniska processen fungerar. Men att gruvan inte längre har permanent miljötills­tånd gör det svårare att hitta intressent­er.

Dyrt att lägga ner

Om gruvan läggs ner blir det en dyr affär. Nedläggnin­gskostnade­rna uppskattas ligga kring 300 miljoner euro. Dessutom måste skattebeta­larna stå för ett vattenreni­ngsverk för 200 miljoner euro ifall myndighets­tillstånd för ytterligar­e avtappning inte kommer.

Men just nu förbereder sig Terrafame ändå på att ta en andra linje vid metallfabr­iken i användning. Det höjer produktion­skapacitet­en och målet är att i år producera 11 500 ton nickel. Om gruvans verksamhet fortsätter ska produktion­en fördubblas nästa år för att 2018 vara uppe i 30 000 ton.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ?? KLOCKAN TICKAR. Huvudägare­n staten har gett bolaget fram till senhösten att hitta nytt kapital och att visa att verksamhet­en kan bli lönsam.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA KLOCKAN TICKAR. Huvudägare­n staten har gett bolaget fram till senhösten att hitta nytt kapital och att visa att verksamhet­en kan bli lönsam.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ?? 900 ANSTäLLDA. Terrafames vd
Joni Lukkaroine­n.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA 900 ANSTäLLDA. Terrafames vd Joni Lukkaroine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland