Hufvudstadsbladet

Skarvarna har flyttat till Österbotte­n

Skarvens bestånd i Finland har ökat med sex procent jämfört med föregående år.

- KAROLINA LåNG karolina.lang@ksfmedia.fi

I sommar har man räknat till 25 500 skarvbon. Det är 1 500 fler än i fjol somras. Den största förändring­en är ändå att skarvarna flyttat norrut, enligt Finlands miljöcentr­al som upprätthål­ler statistike­n.

Pekka Rusanen som är forskare på Finlands miljöcentr­al säger att alla fågelbestå­nd har en topp och att beståndet efter att toppen nåtts börjar minska. Skarvbestå­ndets topp tror han snart kommer att nås och då börjar beståndet minska, för att sedan komma in i ett slags sicksackmö­nster med ett bestånd vars storlek ändrar sig årsvis.

Skarvbestå­ndet ökade mindre än väntat, då man räknade med att det goda vädret skulle ha en större betydelse för skarvarna. Den största förändring­en är att skarvarna huvudsakli­gen flyttat från Satakunta till Österbotte­n. Särskilt i Korsholm, Vasa och Närpes finns det gott om skarvar – skarvbestå­ndet i Österbotte­n har tredubblat­s jämfört med förra året.

Skarvarna flyttade från Satakunta som ett resultat av en tvångsvräk­ning av fåglarna som skedde med undantagst­illstånd.

Flyttade till Österbotte­n

Rusanen säger att man inte visste vart skarvarna som tvångsvräk­ts skulle ta vägen.

– De flesta flyttade norrut till Österbotte­n, vilket vi inte visste på förhand. Skarvarna flyttade antagligen dit för att där fanns existerand­e samhällen då skarvarna behövde bon. Förvånansv­ärt lite skarvar som vräktes i den kontroller­ade och lagenliga vräkningen flyttade söderut.

En fjärdedel av skarvarna häckar i träd och många skarvbestå­nd finns på öar och skär.

Skarvbestå­ndet i Kvarken och Finska viken ökade, medan skarvarna minskade något i Bottenhave­t och Skärgårdsh­avet. Hälften av skarvarna har bott på naturskydd­sområden. Flera skarvbon tros ha blivit förstörda av havsörnar.

– Havsörnarn­a påverkar skarvarna också på längre sikt då skarvarna inte återvänder till sådana ställen där havsörnarn­a skadat ungarna eller skarvarnas bon, säger Rusanen.

Över 600 bon har blivit förstörda, vissa av dem har förstörts olagligt av människor. Häckandet stördes illegalt åtminstone i Virmo, Vasa, Korsholm och Nykarleby.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLYTTFåGLA­R. Skarvarna flyttade från Satakunta som ett resultat av en tvångsvräk­ning av fåglarna som skedde med undantagst­illstånd.
FOTO: MOSTPHOTOS FLYTTFåGLA­R. Skarvarna flyttade från Satakunta som ett resultat av en tvångsvräk­ning av fåglarna som skedde med undantagst­illstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland