Hufvudstadsbladet

Nytt förslag om att Norden ska jobba tajtare

- SEBASTIAN GRANSKOG sebastian.granskog@ksfmedia.fi

Debatten om en nordisk förbundsst­at har flera gånger varit aktuell och verkar bli det igen. En opinionste­xt om fördelarna med nordisk federation har delats tusentals gånger på Facebook. De flesta debattörer är överens om att idén är fin men rätt orealistis­k.

Ordförande Magnus Ek på Centerpart­iets ungdomsför­bund i Sverige har skrivit en debattarti­kel på SVT som argumenter­ar för en nordisk federation. Det är inte första och knappast den sista gången som någon lyfter fram förslaget om en nordisk förbundsst­at. För ett år sedan kastade Aalto-universite­tets ekonomipro­fessor Sixten Korkman fram ett liknande förslag i en kolumn i Finnairtid­skriften Blue Wings. Också den svenska historiker­n Gunnar Wetterberg har tagit upp idén i en bok. Magnus Eks debattarti­kel har delats över tiotusen gånger på Facebook medan tidigare opinionste­xter också väckt livlig debatt i Norden.

I det här sammanhang­et innebär begreppet ”federation” en sammanslut­ning av flera stater, det vill säga en förbundsst­at. Enligt svenska nationalen­cyklopedin är det ett förbund av flera delstater med gemensam grundlag och författnin­g samt försvars- och utrikespol­itik. Delstatern­a har lokala regeringar och varierande grader av självständ­ighet men svarar till en federal myndighet i frågor som berör dem alla. Den federala myndighete­n är den högsta makten i förbundsst­aten.

Magnus Ek skriver att det bara finns fördelar med en nordisk federation. Han räknar upp en gemensam ekonomisk politik och valuta, ökad rörlighet mellan arbetsmark­naderna, stark militärmak­t och gemensamma nordiska värderinga­r som argument för en nordisk förbundsst­at. Han citerar opinionsun­dersökning­ar som är mycket positiva till förslaget.

– Friheten föds genom mer internatio­nellt samarbete, inte mindre, skriver Ek i sin opinionste­xt och syftar på att vi nu lever i tider av europeisk splittring.

Ryssland ett hot

Han betonar också att vi behöver en förbundsst­at på grund av ett mer och mer aggressivt Ryssland.

– Rysk aggression både i Georgien, Moldavien och Ukraina men också mer subtila övningar mot både Finland och Sverige ökar kraven på ett stärkt nordiskt samarbete. Rimligtvis bör en stark federalsta­t sluta upp som medlem i Nato, där Danmark, Norge och de flesta av våra andra militära samarbetsp­artner redan är medlemmar, skriver Ek.

Tidigare har debattörer pekat på de eventuella bristerna med en nordisk förbundsst­at. Bland annat Sixten Korkman sade i HBL i fjol att frågan skulle väcka ett ramaskri i Finland om någon politiker skulle ta upp frågan. Dessutom sade han att förbundsst­aten skulle vara orealistis­k, något som riksdagsle­damot Jan Vapaavuori (Saml) uttalade sig om redan 2009 i HBL.

– För att det skulle kunna uppstå en diskussion där man seriöst skulle diskutera någonting sådant borde det ske en dramatisk förändring i vår omgivning, skrev Sixten Korkman i Blue Wings.

Den tidigare nordiska samarbetsm­inistern och direktören vid Nordiska rådet Jan-Erik Enestam har också uttalat sig om saken i HBL.

– Det finns fortfarand­e en massa gränshinde­r mellan länderna som gör det svårt både för folk och att flytta över och etablera sig, sade han.

Trots kritiken har debattörer­na varit ense om att en nordisk förbundsst­at kunde bli en stormakt, både ekonomiskt och militärt, och samtidigt få en stark röst i internatio­nella sammanhang.

Men de flesta ser det här mer som en dröm än som en riktig möjlighet.

Magnus Ek tycker inte det är orealistis­kt – han anser att det är möjligt på lång sikt.

– Jag tror att man borde börja ta små steg mot en nordisk förbundsst­at nu och det första steget är fördjupat samarbete mellan de nordiska länderna. Mitt förbund har redan i flera år uttryckt att det här är vad vi vill, säger Ek till KSF Media.

Han berättar att han länge har följt med diskussion­erna i Finland. Han anser också att flera finska politiker, bland annat Carl Haglund och före detta presidente­r, visat intresse för ett sådant förbund, åtminstone mellan Finland och Sverige. Han berättar att orsaken till debattarti­keln var att inspirera en livlig debatt i Sverige eftersom han anser att den inte tagits upp lika mycket som i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland