Hufvudstadsbladet

I dag ska metron gå som normalt

Natten mellan tisdag och onsdag kolliderad­e två metrotåg med varandra. Olyckan undersöks nu av Olycksutre­dningscent­ralen och Helsingfor­s stads trafikverk HST.

- SEBASTIAN GRANSKOG sebastian.granskog@ksfmedia.fi

Metronätve­rket växer hela tiden och sådant här får inte ske. Veli-Pekka Nurmi Direktör

På grund av en kollision mellan två metrotåg var metrotrafi­ken mellan Nordsjö och Östra centrum avstängd under gårdagen. Olyckan skedde klockan 2 på onsdagsmor­gonen, när ett metrotåg körde in i ett annat tåg som stod stilla på spåren bredvid. Det stillaståe­nde tåget var ett utbildning­ståg, som kunde köras till depån efter olyckan. Det andra tåget spårade ur och tågskenorn­a fick skador, som reparerade­s under gårdagen.

Ingen skadades i olyckan och enligt Helsingfor­s stads trafikverk HST ska trafiken löpa som normalt i dag.

Veli-Pekka Nurmi, direktör på Olycksutre­dningscent­ralen, berättar att det var frågan om en testkörnin­g av ett nytt tåg av modell M300. En undersökni­ngskommitt­é utsågs tidigt i går morse.

– Metronätve­rket växer hela tiden och sådant här får inte ske. Vi vet fortfarand­e inte om det rörde sig om ett person- eller systemfel som orsakade olyckan, säger han.

Enligt Nurmi kommer undersökni­ngen att ta upp till sex månader. Olycksutre­dningscent­ralen och trafikledn­ingen samarbetar i undersökni­ngen.

En arg läsare som ringde upp HBL undrade varför utropen om trafikstör­ningarna, som bland annat hördes i Stationstu­nneln, bara var på finska – inte på engelska och svenska. HBL bad HST svara.

– I specialsit­uationer som denna varierar språken beroende på vem som råkar vara på jobbet. Informatio­nen måste utropas live av personalen och ibland är inte personer med rätt språkfärdi­gheter på plats, säger Leena Junnila, informatör på HST.

 ?? FOTO: KARLOS CORBELLA ?? M300. Bild av samma modell som krockade i Nordsjö natten mellan tisdag och onsdag under sin testkörnin­g.
FOTO: KARLOS CORBELLA M300. Bild av samma modell som krockade i Nordsjö natten mellan tisdag och onsdag under sin testkörnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland