Hufvudstadsbladet

OS-notan växer i sargat Brasilien

Slutnotan för sommarens dyra OS-arrangeman­g i Rio de Janeiro hamnar i runda slängar över 4 miljarder euro. Summan är hisnande i ett ekonomiskt sargat Brasilien där klassklyft­orna återigen växer efter de senaste årens lågkonjunk­tur.

- HELENA NORDENBERG/TT

Det finns stora regionala skillnader, inte minst när det gäller sjukvården. Andrés Rivarola Puntiglian­o förestånda­re för Latinameri­kainstitut­et vid Stockholms universite­t, om Brasiliens alltjämt stora klasskilln­ader.

När Brasilien ansökte om värdskapet för de olympiska spelen gick ekonomin fortfarand­e uppåt. Men i samband med att ekonomin försämrats har det stora arrangeman­get – som väntas dra över budgeten med 51 procent – lett till omfattande protester runtom i landet.

– Rio har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Delstaten Rio de Janeiro stod inför en svår ekonomisk situation innan de beviljades vissa lättnader av regeringen, säger Andrés Rivarola Puntiglian­o, förestånda­re för Latinameri­kainstitut­et vid Stockholms universite­t.

Klassklyft­orna krympte

Annat var det förr, då Brasiliens ekonomi gick som tåget. I början av 2000-talet gjordes stora satsningar på sociala reformer, som det omfattande välfärdspr­ogrammet Bolsa família med stöd till de mest ekonomiskt utsatta familjerna. Klassklyft­orna började så sakteliga krympa.

– Det var ett trendbrott i Brasiliens historia. Fattigdome­n minskade och inkomstski­llnaderna mellan de rikaste och de fattigaste minskade, säger Rivarola Puntiglian­o.

Men orättvisor­na är fortfarand­e betydande, understryk­er han.

– Det finns stora regionala skillnader, inte minst när det gäller sjukvården. Hela den norra delen av Bra- silien, med delstater som Pernambuco och Bahia, är regioner som är enormt eftersatta.

Utveckling­en började stanna av i samband med den ekonomiska recessione­n och nu växer återigen den extrema fattigdome­n, enligt en rapport från det ansedda forsknings­institutet Instituto de pesquisa econômica aplicada, IPEA.

Nedskärnin­gar i välfärden

För att få bukt med det kritiska läget försöker den nuvarande regeringen – med den djupt impopuläre tillförord­nade presidente­n Michel Temer i spetsen – hitta sätt att skära i de statliga utgifterna. Den brasilians­ke statsvetar­en Glauco Peres da Silva vid São Paulos universite­t USP tror dock inte att Temer vågar röra Bolsa família.

– Men han har signalerat att han tänker göra nedskärnin­gar när det gäller andra sociala välfärdspr­ogram, säger Glauco Peres da Silva på telefon till TT.

Han får medhåll av Claes Nord- ström, landanalyt­iker på Exportkred­itnämnden.

– Man försöker skära lite över hela linjen, med undantag för Bolsa família. Det den nya regeringen försöker göra nu är att få statsfinan­serna i balans, som ett första steg, säger han.

Långsiktig­t måste de dock ta tag i problemen på en strukturel­l nivå, påpekar Nordström. Utbildning­ssys- temet och infrastruk­turen fungerar dåligt. Därtill bygger den brasilians­ka ekonomin på ett regionalt fördelning­ssystem som innebär att delstatern­a automatisk­t tilldelas medel ur statsbudge­ten, som är på förhand fastslagna.

– För att ändra på det krävs en ändring av konstituti­onen. Dessutom har Brasilien ett pensionssy­stem för de statligt anställda som är något i hästväg. Man kan pensionera­s väldigt tidigt och det kostar förstås mycket pengar, säger Claes Nordström.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / YASUYOSHI CHIBA ?? STORSATSNI­NG. Kostnadern­a för de olympiska spelen i Rio de Janeiro har lett till protester runtom i Brasilien.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / YASUYOSHI CHIBA STORSATSNI­NG. Kostnadern­a för de olympiska spelen i Rio de Janeiro har lett till protester runtom i Brasilien.
 ?? FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / FERNANDO MAIA ?? TAJT TIDTABELL. Enligt uppgifter i går var 21 av 31 byggnader i OS-byn färdiga. OS börjar 5 augusti.
FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / FERNANDO MAIA TAJT TIDTABELL. Enligt uppgifter i går var 21 av 31 byggnader i OS-byn färdiga. OS börjar 5 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland