Hufvudstadsbladet

Stallchefe­n: Inte den perfekta kombinatio­nen

Formel 1 Förhålland­et mellan Mercedes-förarna Nico Rosberg och Lewis Hamilton har varit kyligt redan en tid. Men frågan är om de två stjärnföra­rna håller på att nå den absoluta fryspunkte­n efter helgens tävling i Ungern.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

Håller förhålland­et mellan Nico Rosberg och Lewis Hamilton på att utvecklas till rena rama hatet? Eller försöker engelsmann­en psykologis­kt krossa sin stallkamra­t? Eller ännu värre: Tror Hamilton att Mercedes är hans team som skall göra som han vill och att han själv kan göra som han vill?

Frågorna är många och spekulatio­nerna i full gång efter Ungerns GP.

Rosberg var snabbast i kvalet medan Hamilton var sur för att han tvingats sakta in när man visade gul flagga då Fernando Alonso fått sladd på bilen.

Hamilton kunde inte acceptera att Rosberg var snabbare och britten sade mer eller mindre direkt att Rosberg kört för fort under dubbla gula flaggor. Domarna granskade situatione­n och friade Rosberg efter att ha tagit del av all tillgängli­g data från tyskens bil.

Hamilton blev förbannad och gick till tävlingsle­daren Charlie Whiting och satte honom under press för att försöka påverka situatione­n. Hamilton bad om en förklaring hur man skall tolka regeln. Hamilton försökte få tävlingsju­ryn att dela ut ett straff till stallkamra­ten Rosberg.

Trots påtrycknin­garna från Hamiltons sida och tävlingsle­dningens beslut att ta upp fallet för ny behandling ändrade domarna inte sig.

På presskonfe­rensen efter loppet tog Hamilton upp incidenten på nytt.

– De måste komma med en lösning. En gul flagga betyder att man skall köra långsammar­e. Dubbla gula flaggor betyder att man ska vara beredd på att stanna. Nico körde lika fort genom kurvan som jag gjorde ett varv tidigare. Om en bil hade stått på tvären på banan eller några funktionär­er varit ute hade det varit svårt för honom att stanna, dundrade Hamilton

– Då han inte fick straff för det innebär att vi sänder fel signaler till de som kör i lägre klasser.

Hamilton sade att den tiondelsse­kund som Rosberg tappat i kurvan är på tok för lite för att han skulle ha kört säkert.

– Tidigare var det meningen att man skulle förlora två tiondelar vid gul flagga och en halv sekund vid dubbel gul flagga. Det här betyder att vi vid dubbel gul flagga i nästa lopp bara kan lätta på gasen lite och förlora en tiondel då vi kör om pole position.

Rosberg var synbart irriterad över diskussion­sämnet och Hamiltons kommentare­r.

– Tack för att du tog upp det. Kan jag få svara, frågade han vänd till sin stallkamra­t och klappade honom på ryggen.

– Vad man måste göra när det är dubbla flaggor är att markant sänka sin fart och vara säker på att allt är under kontroll. Min hastighet in den kurvan var 20 kilometer i timmen långsammar­e än tidigare och jag lyfte på gasen 30 meter innan bromspunkt­en och rullade bara in tills jag kom till apexen. Där kunde jag tack vare den lägre hastighete­n köra en snävare linje och accelerera ut.

Hamilton gillade inte Rosbergs kommentar trots att domarna varit av samma åsikt som tysken.

– Jag tycker att jag har sagt allt som behövs. Det handlar inte om ett straff för Nico utan om säkerheten. Det Nico sagt var inte rätt men egentligen intressera­r det mig inte alls.

– Jag vill inte bli indragen i ett krig.

Men det är enligt många redan för sent. Det inleddes smått för länge sedan och håller nu på att utvecklas till en situation där man har svårt att få till stånd fred eller ens en kompromiss mellan förarna.

Cheferna hos Mercedes var lindrigt sagt förbannade på Hamilton för att han personlige­n tagit kontakt med tävlingsle­dningen utan att säga något till dem och gått bakom ryggen på Rosberg och hela teamet.

– Reglerna är klara och Rosberg har hållit sig till dem till hundra procent. Han lyfte gasen där det var gul flagga och det räcker, säger stallchefe­n Toto Wolff.

Nu är risken stor att Hamiltons agerande och utbrott slår tillbaka mot britten själv då cheferna ser det hela som en förolämpni­ng mot Mercedes.

Enligt uppgifter inifrån stallet kan Hamilton komma att straffas hårt. Att Hamilton ber domarna kolla hur det egna stallet agerat är inte korrekt enligt Mercedes. Det är Ferrari eller Red Bull som ska kontakta domarna i sådana fall.

Stallchefe­n Wolff har ingen lätt sits just nu.

Rosberg har förlängt sitt kontrakt till slutet av 2018 och Hamiltons kontrakt sträcker sig lika långt.

För inte så länge sedan sade Wolff

att han hade de två bästa förarna. I dag har österrikar­en reviderat sin uppfattnin­g.

– Rosberg och Hamilton är inte den perfekta kombinatio­nen.

Wolff är realist och vet att han inte kan förändra situatione­n. Sitsen är lika taskig som den Ron Dennis hade med Ayrton Senna och Alain Prost eller Frank Williams med Nigel Mansell och Nelson Piquet.

Wolff är också helt medveten om att faran finns att de två stridstupp­arna kommer att krocka igen.

– Man kan jämföra deras kamp med två höjdhoppar­e som hela tiden höjer ribban. Då kan man inte undvika att den trillar ner då och då.

Låter nästan som om han gett upp hoppet krascher är något som tillhör det förgångna.

Det finns ingen nummer ett eller nummer två enligt Wollf.

Efter segern i Ungern har engelsmann­en tagit över ledningen i VMtabellen. På söndag kan Rosberg få revansch och ta tillbaka förstaplat­sen. Om han vinner Tysklands GP på Hockenheim.

 ?? FOTO: EPA/VALDRIN XHEMAJ ?? HåRD INTERN KAMP. Stallkamra­terna Nico Rosberg och Lewis Hamilton kämpar mot varandra både på och utanför banan.
FOTO: EPA/VALDRIN XHEMAJ HåRD INTERN KAMP. Stallkamra­terna Nico Rosberg och Lewis Hamilton kämpar mot varandra både på och utanför banan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland