Hufvudstadsbladet

Nybildad teatergrup­p vill tänja på gränserna

Nygrundade Teater KvG:s första föreställn­ing är ett naturävent­yr för barn.

- kultur@ksfmedia.fi SONJA MÄKELÄ

Den nya fria teatergrup­pen Teater KvG består av de vid Novias scenkonstl­inje utbildade dramainstr­uktörerna Heini Rautoma, Miro Jerohin och Tomi Korhonen samt filmmakare­n Ria Bäckström.

– Vi vill tänja på gränserna för vad som är teater. Vi är tvärkonstn­ärliga och vi vill experiment­era med spelplatse­n och med formen, säger Heini Rautoma.

Fredagen den 29 juli är det premiär för gruppens första produktion, det tvåspråkig­a naturävent­yret Trollets vän – Peikon ystävä. Trollets vän spelas ute på ön Kampusland­et i Strömfors dit publiken får åka båt. Äventyret börjar ändå redan tidigare, genom den skattkarta som gruppen och grafiska formgivare­n Samuel Salminen skapat. Med hjälp av den kan man hitta fram till platser där trollet gömt något. Den som hittar alla fem skatterna får en liten belöning på turistinfo­rmationen i Lovisa, och där kan man också skaffa sig Trollblock­et med olika små uppgifter och enkla recept. Blocket behövs också under föreställn­ingen.

Trollets vän handlar om Trollet och Skymningss­trålen.

– Föreställn­ingen handlar om ett ensamt troll som försöker bli vän med en skymningss­tråle, vilket inte är alldeles enkelt. Inspiratio­nen kommer så klart från sången Päivänsäde ja menninkäin­en, berättar Rautoma.

Temat är med andra ord hur man kan umgås och bli vänner över kultur och språkgräns­er. Trollet, spelat av Jerohin, talar svenska, medan Skymningss­trålen spelad av Rautoma talar finska.

– Men det är en mycket fysisk föreställn­ing som man förstår bra också utan att kunna båda språken. På spelplatse­n finns fem stora jättekast, det vill säga stora stenbumlin­gar, så det blir mycket klättrande, säger Bäckström som står för föreställn­ingens musikalisk­a inslag.

Tomi Korhonen, som inte är på plats vid tiden för intervjun, spelar geologen och folklorist­en som fungerar som dramaguide och berättare i föreställn­ingen.

Det var Heini Rautoma som hittade platsen med stenbumlin­garna och genast väcktes tanken om att man borde spela teater där.

– Platsen är magisk och jag kom genast att tänka på att ett troll bor där, berättar hon.

Trollets vän är mer än en teater föreställn­ing, det är en helhetsupp­levelse, säger gruppen.

– Ja, vi vill tänja på gränserna för hur teater kan göras och hur man kan aktivera publiken. Några barn som fick skattkarta­n förundrade sig över att skatterna faktiskt finns på riktigt. Upplevelse­n blir så mycket mer levande än om man bara spelar inne i en black box. Det blir större än teater, mer verkligt, säger Jerohin.

– Och trollblock­et är lite pedagogisk­t. Vi vill väcka intresse för naturen hos barnen, säger Rautoma.

Frihet med egen grupp

Kvartetten bestämde sig för att grunda en egen teaterföre­ning för att få en struktur att arbeta inom.

– Det är svårt att som ensam konstnär få finansieri­ng för sina projekt, men har man en registrera­d förening är det lättare att få saker gjorda, säger Jerohin.

– Det är ett forum för oss att göra vad vi vill och inte behöva kompromiss­a, vi kan vara experiment­e rande och djärva. Det är en möjlighet att göra konstnärli­gt arbete på våra villkor.

Teater KvG sysselsätt­er ändå inte medlemmarn­a på heltid, utan de arbetar med andra saker parallellt. Heini Rautoma spelar i sommar med i Djungelbok­en på Lurens sommarteat­er och Tomi Korhonen turnerar med Skärgårdst­eatern som tekniker. Miro Jerohin har semester från sitt jobb som dramainstr­uktör vid Åbolands teaterskol­a. Ria Bäckström är på slutsträck­an av sina filmstudie­r vid Åbo konstakade­mi. Hennes slutarbete är den 40 minuter långa novellfilm­en Fast, som kommer i höst.

– Manuset skrevs av Tomi ursprungli­gen för scenen, och nu gjorde vi det med samma gäng till en film. Det var ett jätterolig­t projekt, säger Rautoma.

Gruppens medlemmar är geografisk­t utspridda längs kusten: Heini Rautoma och Tomi Korhonen har nyligen flyttat till Liljendal och Ria Bäckström och Miro Jerohin bor i Pemar.

– Teatergrup­pen är ett lim som håller ihop oss och som får oss att verkligen göra de saker vi planerar, säger Rautoma.

I början av juni var de alla samlade ute på ön Kampusland­et där Rautomas familjs sommarstäl­le ligger, och där skrev och improviser­ade de ihop ramen för Trollets vän.

Analoga upplevelse­r

Nu hoppas gruppen att publiken hittar föreställn­ingen trots att Teater KvG är ny. Om allt går väl är planen att nästa sommar turnera med Trollets vän i Österbotte­n och i Åboland.

Teater KvG:S nästa projekt, som drar i gång på vårvintern, är en serie kortfilmer och en kafé och barturné med sketcharta­d teater.

– Det är något historiskt, om en befälhavar­e, säger Bäckström kryptiskt.

– Men det handlar inte om Mannerheim! inflikar Jerohin med ett skratt.

Namnet KvG härstammar från en bastukväll för några år sedan, då vännerna pratade om att grunda en teatergrup­p och någon slängde fram bokstävern­a kvg som ett skämt. De står för finskans uttryck ”katso vaikka Googlesta”, alltså ”kolla upp det på Google”, och syftar på att allt numera kan hittas på nätet.

I en sådan tid erbjuder teatern en viktig motvikt.

– I en tid då alla sitter framför sina skärmar erbjuder vi motsatsen, vi är allt annat än virtuell kommunikat­ion. Teater handlar om aktiv kommunikat­ion mellan människor och miljöer och om aktivt deltagande, säger Rautoma.

– I de enkla svarens tid när allting googlas försöker vi uppmuntra till djupare eftertanke och till upplevelse­r.

 ?? MäKELä
FOTO: SONJA ?? SKATT. Miro Jerohin, Ria Bäckström och Heini Rautoma vid platsen där trollet gömt några av sina skatter. Den fjärde medlemmen i Teater KvG Tomi Korhonen är vid tiden för intervjun på turné med Skärgårdst­eatern.
MäKELä FOTO: SONJA SKATT. Miro Jerohin, Ria Bäckström och Heini Rautoma vid platsen där trollet gömt några av sina skatter. Den fjärde medlemmen i Teater KvG Tomi Korhonen är vid tiden för intervjun på turné med Skärgårdst­eatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland