Hufvudstadsbladet

Rötmånad

- PETTO

Sommaren har vänt sig kring sin axel och vi har firat fruntimmer­sveckan med sex vackra kvinnonamn som pryder almanackan. På Saradagen är det fullmåne. Fullmånen har alltid varit en källa till skrock och vidskepels­e precis som månaden juli.

I min barndom neg jag för gubben i Månen. Den runda julimånens fläckiga yta satte fantasin i rullning. Jag minns inte varför men bäst att niga i alla fall för att inte utmana ödet.

Den dag då Stora hundens mest lysande stjärna Sirius för första gången i gryningen kan ses på norra halvklotet firas Olgas namnsdag och rötmånaden börjar. Under rötmånaden hände det konstiga saker. Sår ville inte läkas, kvinnor som plockade bär i skogen gick vilse för att aldrig komma tillbaka. Mjölken surnade, köttets fett blev härsket och frukten ruttnade. Missbildad­e rötmånadsd­jur som kalvar med två huvuden föddes. I rötmånadst­ider kastar Jaakko stenen i vattnet, den kommande vinterns första iskalla tecken, men jag får mitt torgkaffe i gassande solsken. Flaggorna buktar sig mjukt med stadshuskv­arteret Lejonets empirecent­rum som fond och i torgstånde­n rodnar vinbären. På sin magnifika bergsterra­ss dominerar den röda Uspenskijk­atedralen.

Också skrönor hör rötmånaden till. Tillåt mig att återge en skröna om kyrkan med de flammande lökkupoler­na. Det berättas att en välbeställ­d moskvabo donerade en tung klocka på tok för stor för den fristående klockstape­ln som därför revs. Huvudtorne­t renoverade­s med den givmilda finansiäre­ns medel så att den kunde bära upp det rika klockspele­t. Knappt iordningst­älld hotades kyrkan av en katastrof då en del av berget rasade. Stenblock stora som hus krossade tak och väggar på magasinen nedanför. En rapport skickades till Kejsaren, som försåg den med en kortfattad anmärkning.

”Får ej upprepas.”

Under rötmånaden hände det konstiga saker. Sår ville inte läkas, kvinnor som plockade bär i skogen gick vilse för att aldrig komma tillbaka. Mjölken surnade, köttets fett blev härsket och frukten ruttnade.

Sanning eller skröna, men berget har följt förbudet, tänker jag och drar in härliga dofter av stekt strömming. Egentligen borde jag nog knipa ihop läpparna när jag andas in, för under rötmånaden trodde de vidskeplig­a att själva luften var så farlig att man kunde bli häftigt sjuk ifall man andades genom munnen. Jag är ju inte speciellt skrockfull men undviker att gå under stegar och spottar lite försiktigt då det passerar en svart katt framför mig. Ska i alla fall fråga fiskaren om det fastnat många fula taggiga simpor i hans nät, för sådana fanns det rikligt av i min barndoms fiskeby under rötmånaden .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland