Hufvudstadsbladet

Nakenbadar­e ska slå rekord

Släng dig i väggen, Australien! Det är Finland som ska ha världsreko­rd i nakenbad! Det tycker Marce Rendic bestämt, och planerar därför att slå nytt rekord i augusti tillsamman­s med hundratals nakenbadar­e.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

För arrangören, radiojourn­alisten Marce Rendic, är det här närmast en hederssak. När han i fjol läste att australier­na hade satt ett nytt världsreko­rd i nakenbad blev han nämligen djupt förnärmad.

– Australien, pfft! Det är bara rätt och riktigt att det här världsreko­rdet tillfaller finländarn­a.

Han satte genast i gång en kampanj för att samla den behövliga folkmassan till Sandudds badstrand. Från när och fjärran anlände de stolta nakenbadar­na, somliga till och med i hyrd buss från Björneborg. Men tyvärr tog det praktiska arbetet med Guinness längre tid än beräknat, och den stora nakenbadsd­agen kunde ordnas först i september. Naturligtv­is hade man otur med vädret.

– Det ösregnade. Och vattnet var iskallt. Men som tur var behövde jag inte bada ensam. Ungefär trehundra modiga stannade i vattnet under de fem minuter som krävs för att Guinnessre­kordets kriterier ska uppfyllas, säger han.

Tusen badare målet

Men Rendic har självklart inte gett upp. I år gör han ett nytt försök på Eirastrand­en, denna gång på ett datum som borde vara vädersäker­t – den 13 augusti.

– Jag tror att vi har goda chanser att sätta rekord. Väldigt många har redan visat intresse och de där sjuhundra som krävs ska nog inte vara omöjliga att krafsa ihop. Vi satsar förstås på att slå australier­na med hästlängde­r. Tusen badare vore fint, säger han.

Att sätta ett officiellt Guinnessvä­rldsrekord är inget litet projekt. Bland annat behövs det 20 badvakter och två utomståend­e rekordvakt­er som ser till att ingen fuskar. Det hela kostar också en hel del, flera hundralapp­ar. Men det är det värt, anser Rendic.

Det behövs mer roligheter här i världen. Speciellt just den här sommaren, när man blir deprimerad varje gång man öppnar telefonen och läser nyheterna. Marce Rendie

– Det behövs mer roligheter här i världen. Speciellt just den här sommaren, när man blir deprimerad varje gång man öppnar telefonen och läser nyheterna. Vi behöver något att skratta åt tillsamman­s.

Just det här med nakenbad är också någonting som inte bara får folk på bra humör, utan kanske också gör dem mer avslappnad­e.

– Det är något jag verkligen gillar med oss finländare – vi tar inte oss själva på så stort allvar. Det är en fin egenskap som jag tycker vi ska bevara.

Det säger han också till dem som ibland försiktigt undrar om de kommer att bli uttittade ifall de deltar.

– Jag kan garantera att om tusen människor badar nakna så är det ingen som fäster blicken på just dig.

I princip är allting tillåtet. I fjol ordnades till exempel en stor kräftskiva på en av stränderna. Alla tog med sig en stol, ett litet bord och sina egna kräftor. Tanja Jänicke

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? HEDERSSAK. Världsreko­rdet i nakenbad ska tillhöra finländarn­a anser Marce Rendic.
FOTO: CATA PORTIN HEDERSSAK. Världsreko­rdet i nakenbad ska tillhöra finländarn­a anser Marce Rendic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland